Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 κ. γ. αλάτι
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1/2 κ. γ. ζάχαρη
- 200 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
- 1 κ. γ. θυμάρι
Εκτέλεση
- Στο ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Αφήνουμε 7-8 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες (ενεργοποιείται δηλαδή η μαγιά).
- Σε μια λεκάνη προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα λάδι, το υπόλοιπο νερό και λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας με τα χέρια μας.
- Συνεχίζουμε να πλάθουμε μέχρι να προκύψει μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Προσθέτουμε τις ελιές και το θυμάρι και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 40 λεπτά και να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Ζυμώνουμε απαλά ακόμα μια φορά τη ζύμη να φύγει ο αέρας και την αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Την χωρίζουμε σε 3 μέρη.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 3 μακρόστενες φόρμες και τοποθετούμε μέσα τα 3 κομμάτια ζύμης.
- Ψήνουμε για 40-50 περίπου λεπτά μέχρι το ψωμί να πάρει χρώμα.