Εστιάστε στο παρόν! Μην απομονωθείτε, φλερτάρετε. Μην φοβηθείτε να ερωτευτείτε, βρείτε την ευκαιρία να ευχαριστήσετε τους οικείους σας για την αγάπη και τη φροντίδα που σας παρέχουν.
Αγκαλιάζετε όσο το δυνατόν πιο συχνά τους δικούς σας ανθρώπους ή/και το κατοικίδιό σας, φτιάξτε τα αγαπημένα σας φαγητά ή ροφήματα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμβουλές που δίνουν οι γιατροί προς τους ογκολογικούς ασθενείς για αυτές τις εορταστικές ημέρες ενόψει της αλλαγής του χρόνου, προκειμένου να βελτιωθεί η διάθεσή τους και να παραμείνει αναπτερωμένο το ηθικό τους καθώς αυτό συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.
Μάλιστα οι συγκεκριμένες συμβουλές, που συνυπογράφονται από 40 γιατρούς από 29 κέντρα που ασχολούνται καθημερινά με την καταπολέμηση του καρκίνου, έχουν τυπωθεί και μοιράζονται στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ). Όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες, η μελαγχολία των εορτών χτυπάει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τους ογκολογικούς ασθενείς που μπορεί να εκδηλωθεί με ανάμεικτα συναισθήματα άγχους και θλίψης, οπότε οι οδηγίες τους συμβάλλουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Καλό είναι να δοκιμάσουν όσοι το επιθυμούν τις οδηγίες που ακολουθούν και τους ταιριάζουν περισσότερο, και όλοι μας να βρισκόμαστε πιο κοντά σε συγγενείς και φίλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας – όχι μόνο αυτές τις ημέρες, αλλά ολόκληρη την περίοδο του χρόνου.
Οι πρακτικοί τρόποι που συνιστούν οι ογκολόγοι ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτές τις άγιες ημέρες, είναι οι εξής.
- Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας, ζώντας την στιγμή, και αποφύγετε να σκέφτεστε αρνητικά ή διαρκώς την πάθησή σας.
- Ρωτήστε το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η νόσος ή η θεραπεία σας. Είναι αγχωτικό να ψάχνετε αυτές τις ημέρες φαρμακείο. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα κατάλληλα φάρμακα. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που μπορεί να σας χρησιμεύσουν είναι τα παυσίπονα, αντιεμετικά, αντιδιαρροικά και σκευάσματα για τη δυσκοιλιότητα. Ενημερωθείτε τι μπορεί να σας χρησιμεύσει και προμηθευτείτε το.
- Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είστε ανοσοκατασταλμένος. Κάποιοι λαθεμένα πιστεύουν πως λόγω της θεραπείας τους, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Όμως δεν το προκαλούν όλες οι χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες ή άλλες αντικαρκινικές αγωγές. Μην στερηθείτε άσκοπα την παρέα αγαπημένων σας προσώπων.
- Μην απομονωθείτε! Προσπαθήστε να είστε κοινωνικά και σωματικά δραστήριοι, ακόμη και αν δεν έχετε πολύ όρεξη για αυτό. Κρατήστε την πόρτα, το τηλέφωνό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανοιχτά. Παραμείνετε έστω και διαδικτυακά ενεργοί και κοινωνικοί, κατεβάστε εφαρμογές και εγγραφείτε σε ομάδες όπου μπορείτε να ανταλλάσσετε πληροφορίες και κάνετε νέες γνωριμίες με ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν. Σε ορισμένες εφαρμογές, μπορείτε να πιείτε ένα εικονικό ποτό με τον φίλο σας ή παίξτε ένα διαδικτυακό παιχνίδι.
- Εστιάστε στο παρόν και μιλήστε για τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, συγκινηθείτε και εάν νιώσετε την ανάγκη κλάψτε πιο έντονα. Αν σας κάνει καλό να μοιραστείτε το πρόβλημά σας, κάντε το, απλά ίσως σας κάνει καλό να είστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι, για να χαρείτε το υπόλοιπο της ημέρας.
- Αγκαλιάστε όσο το δυνατόν πιο συχνά, τους δικούς σας ανθρώπους η/και το κατοικίδιό σας.
- Πείτε τους εάν υπάρχει κάτι που χρειάζεστε και εάν μπορούν να κάνουν κάτι για να σας βοηθήσουν. Π.χ. να αγοράσουν κάποια δώρα ή να στείλουν κάποια ευχετήρια κάρτα σε κάποιον δικό σας που είναι μακριά σας.
- Καθαρίστε και τακτοποιείστε το σπίτι και τον κήπο σας ή ζητήστε να σας βοηθήσουν. Εάν είναι εφικτό, αλλάζετε δωμάτιο ή τη διακόσμηση του δωματίου που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
- Αναλάβετε το στολισμό του σπιτιού σας. Αν είστε κουρασμένοι, κάντε τη διακόσμηση πιο διασκεδαστική, μαζεύοντας φίλους και συγγενείς για να σας βοηθήσουν και εσείς απολαύστε την παρέα τους.
Εάν δεν σας αρέσει η νέα εικόνα του σώματός σας, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας, με τους ακόλουθους τρόπους.
- Να κάνετε ντους με το αγαπημένο σας αφρόλουτρο και σαμπουάν.
- Καλέστε μια κομμώτρια ή/και αισθητικό στο σπίτι να σας περιποιηθεί.
- Φορέσετε καθαρά ρούχα και παπούτσια.
- Βάλτε μακιγιάζ, την κολώνια και το after shave σας.
Σκεφτείτε ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά, γλυκά, ροφήματα και ποτά. Ετοιμάστε έναν κατάλογο με τα υλικά που χρησιμεύουν για την προετοιμασία τους. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας σημειώσει ποιά υλικά επιτρέπονται και σε ποιά ποσότητα.
- Εάν κάποιο υλικό δεν επιτρέπεται ρωτήστε με ποιο άλλο θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε.
- Ενημερωθείτε ποιο εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, θέατρο, σινεμά ή καφετέρια, θα παραμείνει ανοιχτό κοντά σας.
- Κάποιες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν διαφορετική γεύση στα τρόφιμα (π.χ. μεταλλική γεύση). Αλλάξτε μάρκα νερού, δοκιμάστε την προσθήκη κάποιων μπαχαρικών.
- Αποπειραθείτε να δοκιμάσετε νέες συνταγές αλμυρών, γλυκών ή και ροφημάτων/ποτών από άλλους νομούς της Ελλάδος ή από άλλες χώρες του κόσμου.
- Δοκιμάστε διαφορετικές ελληνικές συνταγές (από αυτές που φτιάχνατε έως και σήμερα) από κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ξεροτήγανα, βασιλόπιτα, χριστόψωμο κτλ.
Τολμήστε να ακολουθήσετε εορταστικές συνήθειες από άλλους λαούς. Κάποια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:
α) Στόλεν Γερμανίας (είδος ψωμιού από ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και άχνη ζάχαρη),
β) Brunsli Ελβετίας (σοκολατένια μπισκότα, με κανέλα, γαρύφαλλο και κρυσταλλική ζάχαρη στην επιφάνειά τους),
γ) Banketstaaf Ολλανδίας (αμυγδαλωτό τυλιγμένο σε ζύμη και μαρμελάδα πορτοκάλι),
δ) Truchas de Navidad, Κανάριων νησιών (πιτούλες σε σχήμα μισοφέγγαρου με γέμιση από γλυκοπατάτα και αμύγδαλο) κτλ. Καλό είναι να κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρείτε όποια συνταγή σας ευχαριστεί περισσότερο και έχει τα επιτρεπόμενα υλικά.
- Διοργανώστε μια γιορτούλα με φόρμες ή πιτζάμες. Φορώντας ρούχα που δεν μας πιέζουν, όλοι είμαστε πιο χαλαροί.
- Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια (π.χ. σκάκι, τάβλι), τραγουδήστε εύθυμα τραγούδια, χορέψτε και μην φοβάστε να γιορτάσετε, καθορίζοντας το πρόγραμμά σας με γνώμονα το ερώτημα «τι είναι σημαντικό για μένα» και «τι με κάνει να νιώθω καλά».
- Μην αλλάζετε καθημερινές αγαπημένες συνήθειες που σας χαλαρώνουν, όπως η γυμναστική, λόγω των αργιών. Μπορείτε να ψάξετε για εορταστικό ωράριο γυμναστηρίων ή εναλλακτικούς τρόπους εκγύμνασης (π.χ. από το YouTube) για αυτές τις μέρες!
- Το χιούμορ κάνει καλό! Βρείτε έξυπνα ανέκδοτα, ευχάριστες ταινίες και βιβλία, που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. • Διαβάστε ενδιαφέροντα βιβλία (και ηχητικά e-books).
- Παρακολουθήστε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (στην τηλεόραση), ή πραγματοποιείστε επισκέψεις σε μουσεία (υπάρχουν και οι εικονικές).
- Κάντε δώρα έκπληξη στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας, έχοντας κάνει διαδικτυακά τις αγορές σας. Είναι πολύ βολική η παραλαβή στο σπίτι σας, μέσω ταχυμεταφορών.
- Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή περιποίηση χεριών και ποδιών. Θα μπορούσαν να προστεθούν η ρεφλεξολογία και η γιόγκα, με σκοπό τις διατάσεις και την χαλάρωση του σώματος.
- Ταξιδέψτε! Είτε πρόκειται για μια μικρή διαδρομή με το αυτοκίνητο είτε για το ταξίδι των ονείρων σας, μην χάσετε το εορταστικό σκηνικό!
- Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν να βγείτε μια βόλτα έξω με τα πόδια ή το αυτοκίνητο στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο για να απολαύσετε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό!
- Να βρεθείτε με παλιούς/νέους φίλους, να πιείτε ή να φάτε κάτι ζεστό στο φαντασμαγορικό χριστουγεννιάτικο περιβάλλον.
- Εάν έχετε καιρό να συναντήσετε ή να επικοινωνήσετε με κάποιον αγαπημένο σας γνωστό, μη διστάσετε να το κάνετε.
- Φλερτάρετε ή μη φοβηθείτε να ερωτευτείτε! Η περίοδος των γιορτών είναι περίοδος έκρηξης συναισθημάτων και πολύ καλή ευκαιρία για νέες γνωριμίες μέσω των πολλαπλών συναντήσεων που περιλαμβάνουν αυτές οι μέρες.
- Βρείτε την ευκαιρία να ευχαριστήσετε τους οικείους σας για την αγάπη και την φροντίδα τους.
- Αν νιώσετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από κάποιο άτομο, ίσως οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι η καταλληλότερη περίοδος.
- Προσευχηθείτε με τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα. Μέσα από την προσευχή μπορείτε να εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.
- Κάντε πράξεις ή σκέψεις που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και κυρίως να αποκτήσει νόημα η ζωή σας και ώθηση προς τα εμπρός. Μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας σε:
- Φροντίδα της φύσης (φυτέψτε κάποιο δέντρο), εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
- Αύξηση της δημιουργικότητας (π.χ. μέσω χειροτεχνίας, φτιάξτε κάρτες)
- Εθελοντισμός – Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Δώστε συμβουλές σε ευπαθείς ομάδες που το έχουν ανάγκη ή δωρεά ρούχων ή βιβλίων σε ομάδες προσφύγων ή στην εκκλησία, κινήσεις που θα κάνουν τους ασθενείς να αισθανθούν χρήσιμοι και θα νιώσουν το αίσθημα της συνεισφοράς.