Υλικά
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα
- 2 κιλά ντομάτες κόκκινες, ώριμες και σφικτές
- 2 κουτ. σούπας πολτό ελιάς
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
- 1½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ελιές θρούμπες μαύρες
- 1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τη ζύμη σε ταρτιέρα καλύπτοντας με προσοχή τη βάση και τα τοιχώματά της.
- Κόβετε ό,τι περισσεύει από τριγύρω και προψήνετε την τάρτα για 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνετε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο ψωμί (ή τη φρυγανιά) με το τυρί. Σε άλλο μπολ αραιώνετε τον πολτό ελιάς με δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο.
- Αλείφετε την τάρτα με τον πολτό της ελιάς και τοποθετείτε από πάνω μια στρώση ντομάτες με τρόπο που θα μισοσκεπάζει η μία την άλλη.
- Πασπαλίζετε με το μίγμα του τριμμένου τυριού και επαναλαμβάνετε με μια δεύτερη στρώση από ντομάτες.
- Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μοιράζετε στην επιφάνεια τις ελιές και το κρεμμύδι και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200°C για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί.