Υλικά
- ½ κιλό φασόλια γίγαντες
- 6 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
- λίγο χυμό ντομάτας ή 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 2 πιπεριές πορτοκαλί, κίτρινη ή κόκκινη
- 4 μεγάλα κρεμμύδια
- 4-5 φυλλαράκια δάφνη
- 6 κόκκους μπαχάρι ολόκληρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
- μαϊντανό
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό από την προηγούμενη νύχτα να φουσκώσουν.
- Την ημέρα που θα τα μαγειρέψουμε, πρώτα τα στραγγίζουμε.
- Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα φασόλια και μετά από 5 λεπτά τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
- Σε καθαρό νερό τα βράζουμε περίπου 1 ώρα. Σε ταψί μεσαίου μεγέθους, βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο να τον καλύψει.
- Κόβουμε τα καθαρισμένα και πλυμένα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες, καλύπτουμε όλο τον πάτο του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές. Βάζουμε μερικές ακριβώς πάνω από τα κρεμμύδια.
- Ρίχνουμε με σουρωτή κουτάλα τα βρασμένα φασόλια και ανάμεσά τους φροντίζουμε να βάλουμε τα μπαχάρια και τα φυλλαράκια της δάφνης.
- Από πάνω τους στρώνουμε τις ροδέλες πιπεριάς που μας έχουν περισσέψει από πριν.
- Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό τους, με τον έτοιμο χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
- Με την σάλτσα αυτή περιχύνουμε παντού το ταψί. Προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό. Να σκεπάζει καλά τα υλικά.
- Τον μαϊντανό, που θα τον έχουμε πλυμένο και ψιλοκομμένο, θα τον προσθέσουμε αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.
- Ψήνουμε στους 180°. Σε όλη την διάρκεια του ψησίματος δεν ανακατεύουμε. Αν πρέπει να το κάνουμε, φροντίζουμε να μην έρθουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, επειδή θα καούν και θα πικρίσουν.
- Παρακολουθούμε όμως να μην μας στεγνώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε χλιαρό νερό.