Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- κόκκινη ξερή πιπεριά (μπούκοβο)
- 1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζάνι ξυσμένη φρέσκια ντομάτα, ή του κουτιού ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 ξύλο κανέλλα
- αλάτι
- 1 πακέτο μακαρόνια
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
- Βάζετε αρχικά το χταπόδι σε βαθιά κατσαρόλα. Αν είναι κατεψυγμένο μην το ξεπαγώσετε, αλλά ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το συχνά.
- Δεν χρειάζεται νερό. Το χταπόδι θα βγάλει το δικό του.
- Μόλις σφίξει και κοκκινίσει, βγάλτε το από τη φωτιά και κόψτε το. Αν πρόκειται να το σερβίρετε με μακαρόνια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
- Κρατήστε το ζουμί του, σκουπίστε με χάρτινη πετσέτα την κατσαρόλα και ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι περίπου, για να σοτάρετε τα κρεμμύδια.
- Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε και το χταπόδι και γυρίστε το μερικές φορές. Βάλτε και την κόκκινη πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε.
- Αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα, ανακατώστε μια φορά και προσθέστε τη ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα και το ζωμό του χταποδιού.
- Μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Φροντίστε να μείνει με μπόλικο ζουμί. Δοκιμάστε, και αν χρειάζεται, βάλτε αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν δεν χρησιμοποιήσατε μπούκοβο.
- Η γεύση του πρέπει να είναι έντονη και πικάντικη, ιδίως αν πρόκειται να το σερβίρετε με τα ζυμαρικά.
- Βράστε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, υπολογίζοντας να τα αφήσετε να βράσουν 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφει το πακέτο.
- Σουρώστε και κρατήστε 1-2 φλιτζάνια από το ζουμί τους.
- Αδειάστε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι, βάλτε λίγο από το ζουμί, ανακατώστε και σιγοβράστε για 2-3 λεπτά, για να απορροφήσουν τη σάλτσα.