Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • κόκκινη ξερή πιπεριά (μπούκοβο)
  • 1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι ξυσμένη φρέσκια ντομάτα, ή του κουτιού ψιλοκομμένη
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 ξύλο κανέλλα
  • αλάτι
  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Βάζετε αρχικά το χταπόδι σε βαθιά κατσαρόλα. Αν είναι κατεψυγμένο μην το ξεπαγώσετε, αλλά ζεστάνετέ το σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το συχνά.
  2. Δεν χρειάζεται νερό. Το χταπόδι θα βγάλει το δικό του.
  3. Μόλις σφίξει και κοκκινίσει, βγάλτε το από τη φωτιά και κόψτε το. Αν πρόκειται να το σερβίρετε με μακαρόνια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
  4. Κρατήστε το ζουμί του, σκουπίστε με χάρτινη πετσέτα την κατσαρόλα και ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι περίπου, για να σοτάρετε τα κρεμμύδια.
  5. Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε και το χταπόδι και γυρίστε το μερικές φορές. Βάλτε και την κόκκινη πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε.
  6. Αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα, ανακατώστε μια φορά και προσθέστε τη ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα και το ζωμό του χταποδιού.
  7. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  8. Φροντίστε να μείνει με μπόλικο ζουμί. Δοκιμάστε, και αν χρειάζεται, βάλτε αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν δεν χρησιμοποιήσατε μπούκοβο.
  9. Η γεύση του πρέπει να είναι έντονη και πικάντικη, ιδίως αν πρόκειται να το σερβίρετε με τα ζυμαρικά.
  10. Βράστε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, υπολογίζοντας να τα αφήσετε να βράσουν 2-3 λεπτά λιγότερο από ό,τι γράφει το πακέτο.
  11. Σουρώστε  και κρατήστε 1-2 φλιτζάνια από το ζουμί τους.
  12. Αδειάστε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι, βάλτε λίγο από το ζουμί, ανακατώστε και σιγοβράστε για 2-3 λεπτά, για να απορροφήσουν τη σάλτσα.