Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο)
- 50 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
- 150 γρ. βούτυρο (σε κυβάκια)
- 1 αβγό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1-2 κουτ. σούπας κρύο νερό (αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο σε βαθύ μπολ.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα κυβάκια του βουτύρου, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα τουλάχιστον.
- Στη συνέχεια την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε φόρμα τάρτας, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα.
- Την τρυπάμε με πιρούνι, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και βάζουμε πάνω της τα ειδικά βαράκια ή ξερά φασόλια.
- Την ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά περίπου. 5-10 λεπτά πριν την βγάλουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και τη λαδόκολλα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την γεμίσουμε. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το ποτό και ανακατεύουμε ξανά.
- Τέλος, ρίχνουμε την καρυδόψιχα. Αδειάζουμε το μίγμα της γέμισης πάνω από την ψημένη ζύμη τάρτας.
- Έπειτα βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
- Το σερβίρουμε κομμένο σε μερίδες, διακοσμώντας εάν θέλουμε, με φιλέ αμυγδάλου.