Υλικά

  • 6 μέτριες πατάτες (1¼ κιλό περίπου), ξεφλουδισμένες
  • βούτυρο για άλειμμα
  • 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλάκια ξεφυλλισμένο θυμάρι
  • 1½ φλ. (150 γρ. περίπου) γραβιέρα (ή κεφαλογραβιέρα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με κρύο νερό, προσθέτετε αλάτι και τις αφήνετε να κοχλάσουν.
  2. Συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις κόβετε σε ροδέλες πάχους 1 εκ. περίπου.
  3. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι χωρητικότητας περίπου 2 λίτρων.
  4. Βάζετε το μπέικον με το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνετε μέχρι να ροδίσουν και το μπέικον να γίνει τραγανό, για 7 περίπου λεπτά.
  5. Ανακατεύετε μέσα τα σκόρδα για 1 λεπτό και περιχύνετε το μίγμα με το κρασί.
  6. Το αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και να εξατμιστεί λίγο και ύστερα ανακατεύετε μέσα την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  7. Απλώνετε τις μισές πατάτες σε μια στρώση στο προετοιμασμένο ταψί, βάζετε από πάνω το μισό μίγμα του μπέικον και ½ φλ. τριμμένο τυρί.
  8. Ύστερα, απλώνετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες, το υπόλοιπο μίγμα μπέικον και τελειώνετε με το υπόλοιπο τυρί.
  9. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε την ταρτιφλέτ για 25 λεπτά. Το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει.