Υλικά
- 1 κοτόπουλο μέχρι 1 1/2 κιλό
- 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι (γλασέ)
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- βούτυρο
- πιπέρι μαύρο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε την καρδιά, το συκώτι και την κοιλιά από το κοτόπουλο και στη συνέχεια καθαρίζετε και το πλένετε.
- Το βράζετε με μπόλικο αλατισμένο νερό με 1 καρότο και 1 κρεμμύδι. Σουρώνετε το ζουμί που έβρασε το κοτόπουλο από τρυπητό και το φυλάτε.
- Καίτε 2 κουταλιές βούτυρο σε κατσαρόλα που βάζετε σε χαμηλή φωτιά και καβουρντίζετε τα εντόσθια ψιλοκομμένα κι αλατοπιπερωμένα.
- Ανακατεύετε και ρίχνετε το ρύζι, να καβουρντιστεί για λίγο και τα σβήνετε με 1 ποτήρι νερό, ενώ στη συνέχεια τα αφήνετε για λίγο ακόμη στη φωτιά να «φουσκώσει» ελαφρά το ρύζι και τα κατεβάζετε.
- Με τα υλικά της ζύμης ετοιμάζετε μία ζύμη μέτρια που χωρίζετε σε 10 περίπου μέρη. Ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο λεπτό και του δίνετε σχήμα ορθογώνιο.
- Το αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε το 1/10 (αν είναι και τα φύλλα 10) του μίγματος εντόσθια-ρύζι, το ζαρώνετε με τα δάχτυλά σας και το τοποθετείτε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού.
- Το στρίβετε σε σχήμα κυκλικό. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, συνεχίζοντας τον κύκλο στο ταψί μέχρι να γεμίσει και να γίνει στριφτή.
- Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και τα αλείφετε με βούτυρο. Τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί.
- Αφού ψηθεί την περιχύνετε με το ζουμί του κοτόπουλου που κρατήσατε. Το ζουμί πρέπει να είναι τόσο, ώστε να σκεπαστεί η πίτα και ν’ απορροφηθεί το υγρό από το ρύζι. Σερβίρετε την πίτα ζεστή.