Υλικά
- 2 ½ κιλά κατσικάκι χεράκι και σβέρκο με το κόκκαλο
- 1 ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 μεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ
- 60 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζητάτε από το χασάπη, να σας κόψει το κατσικάκι σε χοντρές φέτες, δηλαδή σε μερίδες. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζετε.
- Πλένετε τις μερίδες του κρέατος και σκουπίζετε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο.
- Ρυθμίζετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση και μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Προσθέτετε τόσο κρασί, ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου 4 εκατοστά πάνω από τα υλικά.
- Ρίχνετε τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα για να φεύγουν οι υδρατμοί.
- Διατηρείτε τη φωτιά χαμηλή, ώστε το υγρό μόλις να ανακινείται στο σκεύος. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 2 – 2 ½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, να ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο και η σάλτσα να δέσει.
- Τις πατάτες, θα τις βάλετε να ψηθούν αφού περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καλύπτετε τον πυθμένα ενός μεγάλου ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετείτε εκεί τις πατάτες.
- Τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για 50-60 λεπτά. Όταν τις βγάλετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε ταψί και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
- Χωρίς να τις ξεφλουδίσετε τις κόβετε σε κομμάτια κυδωνάτα. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες ώστε να ροδίσουν και να γίνουν πιο νόστιμες.
- Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει η μεγάλη ποσότητα λαδιού και τις πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι.
- Μοιράζετε το κατσικάκι σε πιάτα, περιχύνετε με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με τις πατάτες.