Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν παγκοσμίως περίπου το 5% με 8% των παιδιών, με τη συχνότητά τους να καταγράφει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.
Αν και τα αίτια αυτής της αύξησης είναι πολύπλοκα και είναι γενική αντίληψη πως οι τροφικές αλλεργίες συνδέονται κυρίως με γενετικούς παράγοντες, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η έγκαιρη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών στη διατροφή του μωρού μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.
Πρόσφατη μελέτη στη Σουηδία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Allergy and Immunology, έδειξε ότι η εισαγωγή μιας ποικιλίας τροφών στη διατροφή ενός μωρού 9 μηνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών κατά 45% έως την ηλικία των 18 μηνών.
Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από 2.060 μωρά, όπου διαπιστώθηκε πως τα παιδιά που κατανάλωναν 13 ή 14 διαφορετικές τροφές είχαν μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργιών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προστατευτική δράση από τις αλλεργίες μπορεί να ενισχυθεί από την εισαγωγή ορισμένων τροφών στη διατροφή ενός βρέφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται κοινά αλλεργιογόνα και συχνά αποκλείονται, όπως το σιτάρι, το αυγό, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς (πάντα σε μορφή κρέμας – βουτύρου) και τη σόγια.
«Η επανειλημμένη έκθεση σε τρόφιμα στη βρεφική ηλικία είναι σημαντική τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση της ανοχής», αναφέρουν οι ερευνητές.
Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως είναι σημαντική η ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, καθώς συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η σωστή χρονική στιγμή για την εισαγωγή τροφών
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι σημασία έχει και ο χρόνος εισαγωγής αυτών των τροφών. Συγκεκριμένα η εισαγωγή τους σε ηλικία 9 μηνών ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών, συγκριτικά με την εισαγωγή τους σε ηλικία 6 μηνών.
Αυτή η συσχέτιση επιβεβαιώθηκε ακόμη και μετά την προσαρμογή σε παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και η διάρκεια του θηλασμού. Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι τα παιδιά με ιστορικό εκζέματος μπορεί να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο από μια ποικίλη διατροφή σε αυτή την ηλικία.
Γιατί η πρώιμη έκθεση στις αλλεργιογόνες τροφές είναι σημαντική
Τα νέα ευρήματα, όπως αναφέρει η New York Post, ταυτίζονται με αυτά προηγούμενων μελετών που δείχνουν τα οφέλη από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στις τροφές κατά τη βρεφική ηλικία.
Για παράδειγμα, έρευνα του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών με φιστίκια από μωρά ηλικίας 4 έως 6 μηνών μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργίας στο φιστίκι. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι παιδιά που έτρωγαν φιστίκια ως πάστα ή πουρέ μέχρι την ηλικία των 5 ετών είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργία στο φιστίκι.
Οι ερευνητές καταλήγουν πως η διατροφή του μωρού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου τροφικών αλλεργιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ώστε να σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή του μωρού σας.