Υλικά
- 1 ολόκληρο χταπόδι (περίπου 2 κιλά), πολύ καλά πλυμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ. σ. αλάτι
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. ξύδι από λευκό κρασί
- Το χυμό 1/2 λεμονιού
- 1 κοτσάνι σέλινο, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξυρισμένο
- 1/4 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1/2 φλ. τσαγιού ελιές, χοντροκομμένες
- 2- 3 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε βρασμό. Προσθέστε το αλάτι και τα φύλλα δάφνης.
- Βάλτε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για τουλάχιστον 45 λεπτά έως μία ώρα.
- Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν μπορείτε να περάσετε ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι μέσα από τη σάρκα του με ελάχιστη αντίσταση. Βγάλτε το χταπόδι από το νερό και αφήστε το να κρυώσει αρκετά ώστε να το χειριστείτε.
- Κόψτε τα πλοκάμια και κρατήστε τα στην άκρη.
- Πετάξτε το κεφάλι και ανάψτε μια σχάρα.
- Ψήστε τα πλοκάμια ολόκληρα στο γκριλ για ένα λεπτό περίπου για να ψηθούν και κόψτε τα σε μπουκιές.
- Συνδυάστε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα σε ένα μπολ. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον λάδι, ξύδι ή αλάτι.
- Προσθέστε το χταπόδι και ανακατέψτε καλά τη σαλάτα.
- Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.