Υλικά

  • 1 ολόκληρο χταπόδι (περίπου 2 κιλά), πολύ καλά πλυμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ. σ. αλάτι
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλ. ξύδι από λευκό κρασί
  • Το χυμό 1/2 λεμονιού
  • 1 κοτσάνι σέλινο, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξυρισμένο
  • 1/4 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελιές, χοντροκομμένες
  • 2- 3 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε βρασμό. Προσθέστε το αλάτι και τα φύλλα δάφνης.
  2. Βάλτε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για τουλάχιστον 45 λεπτά έως μία ώρα.
  3. Το χταπόδι είναι έτοιμο όταν μπορείτε να περάσετε ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι μέσα από τη σάρκα του με ελάχιστη αντίσταση. Βγάλτε το χταπόδι από το νερό και αφήστε το να κρυώσει αρκετά ώστε να το χειριστείτε.
  4. Κόψτε τα πλοκάμια και κρατήστε τα στην άκρη.
  5. Πετάξτε το κεφάλι και ανάψτε μια σχάρα.
  6. Ψήστε τα πλοκάμια ολόκληρα στο γκριλ για ένα λεπτό περίπου για να ψηθούν και κόψτε τα σε μπουκιές.
  7. Συνδυάστε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα σε ένα μπολ. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον λάδι, ξύδι ή αλάτι.
  8. Προσθέστε το χταπόδι και ανακατέψτε καλά τη σαλάτα.
  9. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.