Υλικά
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο
- 500γρ. φάβα
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- Αλάτι θαλασσινό
- Μία κονσέρβα SAFCOL καλαμαράκια σε άλμη
Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και στο τραπέζι μας πρωταγωνιστούν νόστιμες, θρεπτικές αλλά και νηστίσιμες συνταγές. Λαχταριστά καλαμαράκια, χταποδάκια, καβούρια, γαρίδες και ένα σωρό ακόμα νηστίσιμες λιχουδιές μας κάνουν γευστική παρέα σε κάθε σαρακοστιανό τραπέζι. Νηστεία με προϊόντα θαλασσινών της SAFCOL Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή δεν μπορεί να γίνει απολαυστική και γευστική; Αν μάλιστα ακολουθήσετε τη συνταγή με κονσέρβα SAFCOL που σας προτείνουμε, είναι σίγουρο ότι θα κάνετε τους πάντες να γλύφουν τα δάχτυλά τους και θα έχετε τον τέλειο μεζέ για το τραπέζι σας. Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καλαμαράκια Safcol Τρόπος παρασκευής Ετοιμάζουμε τη φάβα: Περνάμε το κρεμμύδι από το γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη φάβα με το κρεμμύδι και λίγο νερό. Μόλις πιει το νερό της, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν η φάβα είναι έτοιμη και έχει απορροφήσει τα υγρά της, τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι για να γίνει βελουτέ. Το κρεμμύδι θα της δώσει καπνιστή γεύση . Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι. Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Αμέσως προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και σε δύο λεπτά είναι έτοιμα. Σερβίρουμε τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και πλάι της ανοίγουμε την κονσέρβα SAFCOL καλαμαράκια σε άλμη. Τα προϊόντα θαλασσινών της SAFCOL είναι συνταγές που δημιουργήθηκαν από Έλληνες ψαράδες και ταιριάζουν στις ελληνικές γεύσεις αλλά κυρίως στην αγαπημένη μας συνήθεια του μεζέ. Μπορεί όλοι να αγαπάμε τα θαλασσινά, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολα στην προετοιμασία λαχταριστών μεζέδων που θα ξετρελάνουν την οικογένεια ή τους φίλους. Γι’ αυτό ιδανική επιλογή μπορούν να αποτελέσουν κονσέρβες που βρίσκονται ήδη στη κουζίνα μας και μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να προστεθούν στο τραπέζι και να συνοδέψουν ούζο ή τσίπουρο. Ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με θαλασσινές μακαρονάδες, ριζότο ή χορταστικά σάντουιτς μπορούν να αντικαταστήσουν ολόκληρο γεύμα και να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους μας. Οι καλύτερες επιλογές για το τραπέζι μας είναι καλαμαράκια, χταποδάκια, γαρίδες, αχιβαδάκια και καβούρια που βρίσκονται στην γκάμα των προϊόντων SAFCOL για να μην στερηθούμε καθόλου από τη γεύση. Άλλες σε ηλιέλαιο και άλλες σε χυμό, πικάντικη σάλτσα ή άλμη, είναι έτοιμες για να τις απολαύσουμε όπως τραβάει η όρεξή μας. Η νηστεία συνοδοιπόρος της υγείας Τα θαλασσινά έχουν αναγνωριστεί ως ευεργετικά τρόφιμα, τα οποία προάγουν την υγεία. Εκτός από την απίθανη γεύση τους είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο και ω-3 λιπαρά βελτιώνουν την καρδιακή και νευρομυϊκή λειτουργία, ενώ συγχρόνως μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού. Επίσης, αποτελούν πηγή βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ισορροπημένη διατροφή, αφού η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και θαλασσινών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Η SAFCOL στο Facebook