Υλικά
- 1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
- 1 αυγό
- 2 κούπες τριμμένη γλυκιά κεφαλογραβιέρα
- 1/2 κούπα ζωμό κρέατος εμπορίου
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 1 κουταλάκι θυμάρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα λιώστε το μισό βούτυρο και σωτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε το θυμάρι, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και το κρασί και σιγοβράστε 30 λεπτά.
- Κατεβάστε από τη φωτιά και αφού κρυώσει ελαφρά, ρίξτε κι ανακατέψτε το αυγό.
- Βουτυρώστε καλά ένα ταψί στρογγυλό και πασπαλίστε τη με 2 κουταλιές φρυγανιά. Στρώστε μέσα στο ταψί εναλλάξ τον πουρέ πατάτας, το τυρί και τον κιμά.
- Περιχύστε με το ζωμό και το υπόλοιπο βούτυρο, αφού πρώτα το λιώσετε και ψήστε το φαγητό στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα για 60 λεπτά, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο.
- Ξεσκεπάστε προς το τέλος, για να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρετε το σε πιατέλα και σερβίρετέ το ζεστό.