Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για τα μύρτιλα, συναντώντας τα σε συνταγές, χυμούς αλλά και πολυβιταμίνες. Δικαίως μιας και είναι πολύ πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, πηκτίνη και άλατα. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες, με τα φλαβονοειδή που περιέχει να φαίνονται ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως ο χυμός του μύρτιλου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, το μύρτιλο φαίνεται ότι διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες, αλλά και ότι δρα προληπτικά κατά του Parkinson και του Alzheimer. Τέλος, να αναφέρουμε πως το μύρτιλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ.
Υλικά (8 muffins)
- 120 γρ. βούτυρο καρπού (ιδανικά κάσιους)
- 300 γρ. μέλι
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. χυμό λεμόνι και το ξύσμα του
- 120 ml γάλα
- 240 γρ. αλεσμένη βρώμη σε μορφή άλευρου
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- 4 κ.σ. μύρτιλα (ελαφρώς αλευρωμένα ώστε να μην πάνε στον πάτο των muffins)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190oC στον αέρα.
- Βήμα 2: Χτυπάμε καλά με αβγοδάρτη το βούτυρο με το μέλι και συνεχίζουμε με τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας, φροντίζοντας για το καλό ανακάτεμά τους.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και μετά τη σοκολάτα και τα μύρτιλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε το αλεύρι να μην είναι ορατό και η σοκολάτα να πάει παντού.
- Βήμα 4: Βάζουμε το μείγμα σε φορμάκια σιλικόνης ή σε φορμάκια στα οποία έχουμε βάλει χαρτάκια για cupcakes.
- Βήμα 5: Ψήνουμε για 30’ και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν προτού τα βγάλουμε από τα φορμάκια.
Διατροφική αξία ανά muffin
- Ενέργεια: 239 kcal
- Υδατάνθρακες: 24 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9,8 γρ.
- Λιπαρά: 11 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.