Ήδη από την αρχαία εποχή, οι χουρμαδιές είχαν την τιμητική τους αρχικά για την φαρμακευτική ιδιότητα και ύστερα για το γευστικό αντίκρισμα των καρπών τους. Οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, βοηθώντας στην ομαλότερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Είναι καλή πηγή βιταμινών Β6 και Κ, ενώ βελτιώνουν επίσης την υγεία της καρδιάς, περιορίζοντας σημαντικά γενικές φλεγμονές. Ενδεικτικά, 100 γρ. χουρμά αντιστοιχούν σε 270 θερμίδες.
Υλικά (12-15 τεμάχια)
- 80 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο άψητο
- 120 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (τους ζυγίζουμε χωρίς κουκούτσι)
- 30 γρ. βρώμη
- 15 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 50 γρ. μελάσα ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 σφηνάκι κονιάκ/ρούμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Αλέθουμε σε ένα πολυμηχάνημα το αμύγδαλο και αφού το έχουμε κάνει πούδρα, προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα τη βρώμη και την κάνελα. Αλέθουμε και πάλι.
- Βήμα 2: Παράλληλα, μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τους χουρμάδες για 10’ και ύστερα τους βάζουμε στο πολυμηχάνημα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα.
- Βήμα 3: Πλάθουμε σε μπαλάκια το μείγμα και τα πασπαλίζουμε με άγλυκο κακάο ή τρίμμα καρύδας ή τρίμμα αμυγδάλου.
Διατροφική αξία ανά τεμάχιο
- Ενέργεια: 52 kcal
- Υδατάνθρακες: 3,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,6 γρ.
- Λιπαρά: 3,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,1 γρ.
- Φυτικές ίνες: 2,3 γρ.
- Σάκχαρα: 4,9 γρ.