Υλικά
- 200 γρ. σπαγγέτι
- 1 κ. σ. αλάτι
- 280 γρ. τόνο σε λάδι, στραγγισμένο (διατηρήστε το λάδι)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φιλέτα αντζούγιες, ψιλοκομμένα
- 1/2 κ. γλ. νιφάδες τσίλι
- 2 κ. γλ. κάπαρη
- 1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ. σ. χυμό λεμόνι
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1/4 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Φέρτε σε βρασμό 3 λίτρα νερό με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες μέχρι να γίνουν al dente μείον 1 λεπτό. Λίγο πριν τα σουρώστε, βγάλτε περίπου 1 φλιτζάνι νερό μαγειρέματος ζυμαρικών και, στη συνέχεια, σουρώστε τα ζυμαρικά.
- Στην ίδια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι που κρατήσατε από τις κονσέρβες τόνου σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, τις αντζούγιες και τις νιφάδες τσίλι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε τα ζυμαρικά, την κάπαρη και 1/3 φλιτζανιού από το νερό που κρατήσατε για τα ζυμαρικά. Ανακατέψτε για 2 λεπτά.
- Κλείστε τη φωτιά. Προσθέστε τον τόνο, το μαϊντανό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά και σερβίρετε.