Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
  • 2-3 κ. σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 100- 120 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1- 2 κ. σ. μέλι
  • 3 κ. σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 3 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε το χταπόδι μαζί με το ξύδι από κόκκινο κρασί, το κρασί και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Βράστε με το καπάκι, σε μέτρια χαμηλή φωτιά, για 40- 60 λεπτά. Μην προσθέσετε καθόλου νερό, γιατί το χταπόδι, θα συρρικνωθεί και θα βγάλει αρκετό νερό.
  2. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατήστε τα υγρά του σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα πολύ καυτό τηγάνι, προσθέστε το χταπόδι, χωρίς τα υγρά του, και σοτάρετε για 1 λεπτό. Αυτό θα επιτρέψει στο χταπόδι να γίνει τραγανό εξωτερικά.
  4. Προσθέστε στο τηγάνι τα κρεμμύδια κομμένα και τις ντομάτες, μαζί με 1- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο και ανακατέψτε. Αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
  5. Σβήστε με το βαλσαμικό ξύδι και περιμένετε να εξατμιστεί. Ρίξτε μέσα τους χυμούς από το βράσιμο του χταποδιού, που κρατήσατε στην άκρη, και 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Αλατοπιπερώστε καλά, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρέψτε για 3- 5 λεπτά.
  6. Σερβίρετε με λίγο τραγανό ψωμί και ούζο ή τσίπουρο.