Υλικά

  • 1 κολοκύθα, περίπου 1,5-2 κιλά (κρατήστε τους σπόρους -φρυγανίστε τους σε στεγνό τηγάνι για το σερβίρισμα)
  • 2 κ. σ. αλεσμένο κόλιανδρο
  • 2 κ. σ. αλεσμένο κύμινο
  • 1/2-1 κ. γλ. νιφάδες ή σκόνη τσίλι, συν μια πρέζα
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Λίγο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 900 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή creme fraiche, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κ. σ. ινδικό μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα κουτάλι. Κόψτε σε σφήνες ή κομμάτια με τη φλούδα και ρίξτε τη σε ένα μπολ.
  2. Βάλτε το γκαράμ μασάλα και από 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και κύμινο σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αλατοπιπερώστε. Περιχύστε την κολοκύθα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί με το καρυκευμένο λάδι. Μεταφέρετε σε ένα ταψί, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε για 40- 45 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να είναι πολύ μαλακή όταν τρυπηθεί με ένα πιρούνι. Αφήστε την να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά.
  3. Ζεστάνετε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις νιφάδες τσίλι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να αρωματιστούν. Ρίξτε το ζωμό και αφήστε το να σιγοβράσει ελαφρά.
  4. Όταν η κολοκύθα κρυώσει αρκετά για να την αγγίξετε, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να βγάλετε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα. Προσθέστε τη μαλακή κολοκύθα στην κατσαρόλα με το ζωμό, πετώντας τις φλούδες.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπήστε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρεμώδης και λεία. Αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση, προσθέτοντας επιπλέον τσίλι ή γκαράμ μασάλα αν θέλετε. Βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Αφήστε να σιγοβράσει ελαφρά και σερβίρετε σε μπολ με λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος και μια πρέζα τσίλι για το σερβίρισμα.
  6. Αν θέλετε, προσθέστε καβουρδισμένους κολοκυθόσπορους.