Η Ρωσία μπορεί να βιώνει οικονομική ασφυξία από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όμως σύμφωνα με προβλέψεις, η οικονομική ύφεση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη και σε καλύτερα επίπεδα, από ότι αναμένονταν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε πως «μπορούμε να πούμε ότι ο πληθωρισμός (στην Ρωσία) θα πρέπει σαφώς να είναι πιο χαμηλός από τις εκτιμήσεις…Είναι πολύ πιθανό ότι θα εξετάσουμε τα στοιχεία του Μαΐου και το βάθος της πτώσης ενδέχεται να είναι λίγο πιο χαμηλό από αυτό που νομίζαμε».

Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο που ήταν προ κρίσης, στο 9,5% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση καθώς ο πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση.

Σημειώνεται, ότι σε όλη την παγκόσμια αγορά κλονίζεται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την ρωσική εισβολή, ενώ οι ΗΠΑ καταγράφουν ιστορικό πληθωρισμό με κάθε συνεδρίαση της Wall Street να προκαλεί «πονοκέφαλο» στο χρηματιστήριο.