Τέσσερις μήνες ήταν αρκετοί για να καταρριφθεί το περσινό ετήσιο ρεκόρ των αποποιήσεων κληρονομιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εβδομήντα ενός  Ειρηνοδικείων της χώρας, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οι σχετικές αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν το α’ τετράμηνο του 2019, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ισάριθμες ή ξεπερνούν εκείνες που έχουν καταγραφεί συνολικά για το 2018, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τριπλασιασμό των αποποιήσεων κληρονομιάς εντός του 2019.

Ενδεικτικό παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αποτελεί  η περίπτωση του Πολυκάστρου Κιλκίς, το αρμόδιο κατάστημα του οποίου ολοκλήρωσε το τετράμηνο του 2019 με 292 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά μ’ εκείνον του 2018 (133 αιτήσεις).

«Οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη διπλασιαστεί» τονίζουν στην εφημερίδα οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλείσιμο του 2019. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλα Ειρηνοδικεία της χώρας, όπως αυτό του Αργοστολίου-Σάμης, το οποίο έχει δεχθεί έως σήμερα 125 σχετικά αιτήματα, της Θάσου που πέρυσι συγκέντρωσε 60 αιτήσεις, έναντι 50 το πρώτο τετράμηνο του 2019, αλλά και της Καλλονής που πέρυσι είχε 29 αιτήσεις και μετρά ήδη 21 για το πρώτο τετράμηνο του 2019.

Με διπλάσιες αποποιήσεις σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2019 και ο Πειραιάς, το Ειρηνοδικείο του οποίου έχει δεχτεί πολλές αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέσα σε 4 μήνες σχεδόν χίλιοι δημότες του έσπευσαν ν’ αποποιηθούν την κληρονομιά, όταν ο αριθμός αυτών για το σύνολο του 2018 μόλις ξεπερνούσε τους 1.550.

Αυξητική είναι η τάση και στη Ρόδο με τις αποποιήσεις να αγγίζουν έως σήμερα τις 320 όταν το περυσινό  έτος έφτασαν τις περίπου τις 640.

Στον αντίποδα τώρα, η ροή των αιτήσεων σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Βάμο Χανίων ή στην Κάλυμνο, είναι μειωμένη τους πρώτους μήνες του 2019 εν συγκρίσει με το κλείσιμο του 2018 (10 έναντι 106 πέρυσι και 40 έναντι 198 αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει νόμου, οι κληρονόμοι έχουν στη διάθεσή του προθεσμία 4 μηνών προκειμένου να αποποιηθούν την κληρονομιά, διάστημα που αρχίζει από τότε που μαθαίνουν την επαγωγή και τον λόγο της. Νομικές πηγές υποστηρίζουν πως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρόνος ξεκινάει από την χρονική στιγμή που ο κληρονόμος μαθαίνει τον θάνατο του κληρονομούμενου.

«Ο νόμος πρέπει ν’ αλλάξει έτσι ώστε η διαδικασία αποποίησης να σταματάει στην τρίτη γενιά. Μόνον έτσι θα αποσυμφορηθούν οι βεβαρημένες με παράλληλα καθήκοντα υπηρεσίες» αναφέρει υπάλληλος του Ειρηνοδικείου Αιγίνης στην εφημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί, πως το εν λόγω Ειρηνοδικείο έχει δεχτεί 59 σχετικά αιτήματα.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο δείχνουν, ως λύση ενάντια στις αποποιήσεις, την ασφάλεια ζωής  των δανειοληπτών και εξηγούν ότι δεδομένου πως πολλές αποποιήσεις συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, ο κληρονομούμενος θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να είχε «εξασφαλίσει» τους κληρονόμους του, αποτρέποντας, έτσι, την αποποίηση της περιουσίας του, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται οι συγγενείς με την εξόφληση στεγαστικού δανείου σε περίπτωση σοβαρού γεγονότος. «Έτσι παύει να υφίσταται και ο βασικότερος λόγος  που ωθεί τους κληρονόμους να προβούν σε αποποίηση, αναφέρουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ωστόσο, οτι παρά τη χρησιμότητά της, οι Έλληνες δεν την επιλέγουν .