Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Νωρίτερα, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και μιλώντας αναφορικά με την ιδέα να επιβληθεί ένα γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, σημείωσε: «Διαφορετικά κράτη μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, αλλά η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που έχει γενική ευρεία υποστήριξη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη».
«Πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε άλλο ένα αναγκαίο βήμα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», δήλωσε η Σίμσον, επισημαίνοντας ότι αναμένεται πολιτική συμφωνία στο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες, για να μειωθεί η ζήτηση της ενέργειας και να χρησιμοποιηθούν έσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για να στηριχθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, η Σίμσον είπε ότι διάφορα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει γραπτώς τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, καθώς επίσης και οι προτάσεις της Επιτροπής. Όπως εξήγησε, η πρόταση της Επιτροπής είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου, ώστε η Ρωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει η ΕΕ να διαπραγματευτεί με άλλους προμηθευτές χαμηλότερες τιμές. Επίσης, η Σίμσον είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βάλει ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο ώστε να μην οδηγηθούμε σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας.
Η Σίμσον είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή σήμερα δεν παρουσιάζει πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι διότι υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναζητά έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη. Παράλληλα, τόνισε ότι ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου απαιτεί μείωση της ζήτησης της ενέργειας.