«Καταστροφικά βλακώδη» χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε αυτή προκύψει ως ατύχημα είτε όχι.

«Αυτό είναι ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ, χαρακτηρίζοντας
το ενδεχόμενο καταστροφή και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ιστορίας αρκετά τέτοια συνέβησαν «κατά λάθος, και μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στο γεωπολιτικό πλαίσιο, δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ημέρες μετά τα σχετικά δημοσιεύματα για τους γεωπολιτικούς φόβους της Μέρκελ  και τονίζει ότι λόγω της κρίσης στην Λιβύη, της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, στην Μολδαβία, στην Τρανσδνειστερία και στην Κύπρο, «μια τόσο δραματική πράξη, όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», για να προσθέσει: «Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν το δραματικότερο κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο».

Κάλεσε δε όλους τους παράγοντες να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τονίζοντας ότι αποτελεί «εμμονή» του, η διατήρηση της ΕΕ ενωμένης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.