«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε ως εδώ. Τελικώς τα καταφέραμε» λέει στα Νέα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας όμως ότι για να συμβεί αυτό «η Ελλάδα αντιμετώπισε το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης με εποικοδομητικό πνεύμα.
Ο κ. Μοσκοβισί, αφού τόνισε ότι η επιστολή με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Ελλάδα θεωρήθηκε επαρκής από την Επιτροπή, επισήμανε ότι «είμαστε ακόμα μακριά από την άκρη του δρόμου». «Η συμφωνία απέτρεψε μια άμεση κρίση και υπ’ αυτή την έννοια συνιστά θετικό βήμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όμως τώρα πρέπει αποφασιστικά να βαδίσουμε πιο μακριά» είπε.
Ο ίδιος αποφεύγει να πάρει θέση για τα λάθη που έχουν γίνει με αποτέλεσμα το πρόγραμμα διάσωσης να έχει προκαλέσει 25% ύφεση στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, περιορίζεται να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα θέμα που «θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα του, όπως ήδη έχουμε αποφασίσει στο Eurogroup».
Αναφορικά με το χαρακτήρα της νέας συμφωνίας, μετά την παράταση του τετραμήνου, ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμα για συγκεκριμένες απαντήσεις.
«Από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι εντάξει προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της, οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο ζήτημα της οικονομικής μεγέθυνσης» λέει ο κ. Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς για το εάν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ενοχλεί πολλούς με τη συμπεριφορά του καθώς και για το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των πρόσφατων διαβουλεύσεων αναφέρθηκε δημόσια σε πρόταση που υπέβαλε ο Μοσχοβισί και μετά απέσυρε, ο επίτροπος είπε: «Είναι πλέον παλιά ιστορία. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να δουλεύουμε μαζί. Νομίζω ότι οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει πως η εργασία μεταξύ εταίρων απαιτεί εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Ενίοτε δε και εμπιστευτικότητα».
«Ποτέ δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο» λέει σχετικά με το πόσο αποδεκτή έχει γίνει η νέα κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά σαλόνια και αν αντιμετώπιζεται ως «ξένο σώμα». «Από τη στιγμή που μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά, είναι νόμιμη, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χρειάστηκαν κάποιες εβδομάδες για να γνωριστούμε. Σημασία έχει τώρα να αισθανθεί και η νέα κυβέρνηση μέλος της οικογένειάς μας».