Συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και με το Eurogroup υπάρχει, ωστόσο αυτή δεν καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση πήρε ειρήνη τεσσάρων μηνών προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στην βουλή.
Στο διάστημα των 120 ημερών η ελληνική κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και οι θεσμοί δε θα επιβάλουν υφεσιακά μέτρα.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι.
Τα έσοδα πέφτουν, καθώς όλοι περιμένουν τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που έχει ανακοινωθεί, όμως τώρα πρέπει να περάσει από την έγκριση των τριών θεσμών.
Παράλληλα, στην επιστολή Βαρουφάκη δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί έως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς παρά τη συμφωνία τα χρέη δεν καλύπτονται!
Στο θέμα της χρηματοδότησης η ελληνική πλευρά διατηρεί στο τραπέζι την αύξηση από τα έντοκα γραμμάτια, ενώ διαπραγματεύεται και την καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.
Αυτό θα ήταν μια εύκολη λύση για να πληρωθούν 1,6 δισ. ευρώ του Μαρτίου, όμως δεν είναι σίγουρο οι οι θεσμοί (δηλαδή η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ) θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.
Κρίσιμος σταθμός παραμένει ο Απρίλιος όταν θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος της οικονομίας από τους θεσμούς και τότε θα αποφασιστεί πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Μάλιστα με το e-mail Βαρουφάκη δεν έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε για να γίνει η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.