Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη φορολογία κρύβει το περιβόητο e-mail Βαρουφάκη που εγκρίθηκε από τους θεσμούς, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και το Eurogroup.
Όπως περιγράφεται στο e-mail έρχονται ανατροπές στο ΦΠΑ, μέσα στις γραμμές του κειμένου κρύβεται η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Προβλέπει, επίσης, μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά και με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις που ήδη παρουσιάστηκε από την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό Νάντια Βαλαβάνη.
Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη και ειδικά για το τι θα ισχύσει για θέματα που η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα νομοθετήσει μονομερώς όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ οι κύκλοι απάντησαν πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί όπως και το θέμα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. «Πρέπει να νομοθετήσουμε με τρόπο που να μην εγείρει ανησυχίες εκτός Ελλάδος», σημείωσαν.
Στο e-mail δεν υπάρχει αναφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί γενική είναι και η αναφορά στο μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων. Μάλιστα φαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις 100 δόσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους θεσμούς.
Αν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς ακόμη δεν έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015, τότε αυτές οι αλλαγές θα πρέπει και πάλι να εγκριθούν από τους θεσμούς.
Στο e-mail αναφέρεται πως: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά και για την επανεξέταση των φορολογικών εκπτώσεων. Το ζήτημα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ θα εξεταστεί από το κυβερνητικό συμβούλιο.
Για τον ΦΠΑ «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανεξεταστεί ο ΦΠΑ σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου.