Το παράθυρο της μονιμοποίησης των «προσωρινών» μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν φέτος άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης.

Στις προσωρινές μειώσεις φόρων που οδεύουν προς μονιμοποίηση περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία «πάγωσε» φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα ενώ ο πρωθυπουργός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

«Οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται φέτος και εξετάζεται να μονιμοποιηθούν είναι:

  1. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Φέτος η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.). Από το μέτρο εξαιρούνται τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις. Αυτό που εξετάζεται είναι εάν το μέτρο, καταργηθεί το 2022 για όλα τα εισοδήματα ή αν θα είναι μόνο για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τα 12.000 ευρώ.
  2. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ροφήματα ο ΦΠΑ εστίασης, στις μεταφορές φυσικών προσώπων και των αποσκευών τους, στο τουριστικό πακέτο, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 30 Απριλίου) και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια στις μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την επέλαση της πανδημίας και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.