Παρότρυνση προς τις κυριότερες οικονομίες παγκοσμίως να απόσχουν ενός «νομισματικού» πολέμου, απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με κείμενο που υιοθέτησε ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της ομάδος G-20 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «υπογραμμίζει την ανάγκη αποφυγής όλων των μορφών προστατευτισμού και της αποφυγής κινήσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών με στόχο την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη λήξη της διήμερης Συνόδου των 27 επικεφαλής της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες επισημάνσεις είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ασιατικές οικονομίες και ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία επί μακρόν είχε ατύπως συνδέσει το γουάν στο δολάριο ΗΠΑ.
Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 πάντως άνοιξε η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, μήνες νωρίτερα του αναμενομένου, καθώς η Βρετανία επιδιώκει την εξεύρεση συμμάχων για έναν προϋπολογισμό λιτότητας.
Υπό κανονικές συνθήκες, η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα μπορούσε να ανέλθει έως και το ποσόν του ενός τρισ. ευρώ, θα άρχιζε τον επόμενο Ιούνιο μετά τη δημοσίευση σχετικών προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέμενε στη συζήτηση του θέματος στη διάρκεια συνάντησης με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και εξασφάλισε την έκδοση προσχεδίου ανακοινωθέντος βάσει του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι «συγκρατημένος» ως προς τα μεγέθη του.
Το προσχέδιο εξόργισε κράτη μέλη όπως την Πολωνία και την Ουγγαρία, που ζήτησαν την αφαίρεσή του από το τελικό κείμενο λέγοντας ότι πριν την οριστικοποίηση προτάσεων του είδους αυτού απαιτείται η απαραίτητη συζήτηση τους.
Η Βρετανία, η οποία κυβέρνηση της οποίας υιοθέτησε πρόσφατα σημαντικές περικοπές δαπανών με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος, υποστήριξε ότι η δήλωση συνιστά νίκη στη μάχη της Ε.Ε. για λιτότητα.
Διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι τις βρετανικές θέσεις υποστήριξε η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη που συνεισφέρουν, αμιγώς, στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμποϊ.