Ανάσα τόσο για το περιβάλλον, όσο -και κυρίως- για την ελληνική οικονομία αποτελεί το πράσινο φως, που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, για την κατασκευή και λειτουργία 9 μεγάλων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκρίνοντας τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους.
Πρόκειται για μονάδες, συνολικής ισχύος 218,5 MW στη Νάξο, στην Πάρο, στην Τήνο και στην Άνδρο, καθώς και για τη διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV των αιολικών πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης στην Αττική.
Με την κατασκευή αυτών των έργων, αναμένεται να μπουν περί τα 262 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ, μόλις οι σταθμοί αρχίσουν να λειτουργούν, θα προσφέρουν κάθε χρόνο γύρω στις 506 Gwh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας… φορτίο, που αντιστοιχεί στο 1% της ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.
Εκτός όλων αυτών, οι αιολικοί αυτοί σταθμοί :
– Θα λύσουν μόνιμα και άμεσα το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών.
– Θα βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία, απαλλάσσοντας κατοίκους και τουρίστες από τον εφιάλτη των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Θα ικανοποιήσουν και μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες, χωρίς να απαιτείται η ανάπτυξη νέων πετρελαϊκών μονάδων.
– Θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα χρειαστούν 400 εργαζόμενοι στη φάση της κατασκευής και 130 μόνιμοι εργαζόμενοι στη φάση της λειτουργίας.
– Θα εξαλείψουν τους εκπεμπόμενους ρύπους και αέρια του θερμοκηπίου και αιωρούμενων σωματιδίων – που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων και υποβαθμίζουν τις τουριστικές περιοχές. Εκτιμάται ότι οι ετήσια παραγόμενες 500 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα προφυλάσσουν το περιβάλλον από την έκλυση 500.000 τόνων Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), που θα εκλύονταν κάθε χρόνο, αν η ενέργεια παραγόταν από ορυκτά καύσιμα !
– Θα μηδενίσουν το κόστος ρύπων Διοξειδίου του Άνθρακα (C02), με το οποίο θα επιβαρυνθούν άμεσα όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. λόγω των εκπομπών των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ.
– Θα μειώσουν το κόστος για τη ΔΕΗ, με την απόσυρση και τη θέση σε εφεδρεία Πετρελαϊκών Σταθμών Παραγωγής των νησιών, σαν αποτέλεσμα της εξοικονόμησης της τεράστιας δαπάνης προμήθειας πετρελαίου και συντήρησης των σταθμών αυτών.
– Θα προσφέρουν συνολικό έσοδο στους κατοίκους και στους Δήμους 1,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι κάτοικοι των χωριών κοντά στα Αιολικά Πάρκα δεν θα πληρώνουν λογαριασμούς στη ΔΕΗ, με βάση το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
– Θα μειώσουν το κόστος του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.
– Θα εγκατασταθούν σε βουνοκορφές δυσπρόσιτες και μακριά από περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.