Κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική ασκεί ο γνωστός οικονομολόγος και επενδυτής, Νουριέλ Ρουμπινί, με άρθρο του στη Γαλλική οικονομική εφημερίδα, Les Echos, ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.
Όπως λέει υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι πριν ένα χρόνο υπό το φόβο της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας ήταν απαγορευτικά με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να είναι στα όρια της κατάρρευσης και εκτιμά ότι σήμερα αυτό το ρίσκο έχει μειωθεί δραστικά.
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται οι παράγοντες που είχαν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει, ειδικά σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη του ευρώ και στην τραπεζική ενοποίηση.
Όπως λέει, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση παρά το γεγονός ότι η οικονομία πέντε χωρών της περιφέρειας εξακολουθεί να υποβαθμίζεται και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.
Παραμένουν πάντως ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα
– Λόγω του δημογραφικού προβλήματος η ανάπτυξη παραμένει υπερβολικά εύθραυστη στα περισσότερα κράτη της περιφέρειας και θα παραμείνει έτσι – μικρότερη από 1% – τα επόμενα χρόνια κάτι που θα έχει συνέπειες στην ανεργία.
– Το επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένει πολύ υψηλό και δεδομένης της ασθενικής ανάπτυξης θα συνεχίσει να αυξάνεται, οπότε και τίθεται θέμα μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.
– Η μεγάλη ύφεση στα περιφερειακά κράτη έχει βυθίσει τις εισαγωγές ενώ η ανεπαρκής μείωση του εργατικού κόστους δεν έχει δώσει ώθηση στις εξαγωγές. Ταυτόχρονα το ευρώ παραμένει ισχυρό κάτι που επίσης δεν βοηθά τις εξαγωγές για να αντιμετωπιστεί η ασθενής εσωτερική ζήτηση.
– Δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί τα αρνητικά αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής ενώ στην περιφέρεια έχουν μεγαλώσει λόγω των περιορισμένων πιστώσεων στην αγορά.
– Οι πρόοδοι σε ότι αφορά τραπεζική, δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση είναι ανεπαρκείς.
– Η ΕΚΤ σε αντίθεση με την αμερικανική και γιαπωνέζικη κεντρική τράπεζα δεν θέλει να εφαρμόσει μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Τα επιτόκια παραμένουν πολύ υψηλά και το ευρώ έχει πολύ υψηλή ισοτιμία οπότε δεν γίνεται να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Καταλήγοντας τονίζει ότι η περιφέρεια έχει κουραστεί από τη λιτότητα. Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί ψάχνει πρόσθετες περικοπές. Πορτογαλία και Ισπανία έχουν δυσκολία να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις.
Οι αδύνατοι κρίκοι μπορεί κάποια στιγμή να σπάσουν και τα κόμματα του λαϊκισμού στην περιφέρεια ή τα κεντρώα της βόρειας Ευρώπης που αντιτίθενται στα σχέδια διάσωσης να πάρουν το πάνω χέρι του χρόνου στις ευρωεκλογές. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα έλθει νέο κύμα αναταράξεων στην ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει στο άρθρο του ο Νουριέλ Ρουμπινί.