Η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης πρόκειται να συνεχισθεί, εκτίμησαν οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, προβλέποντας σχεδόν ομόφωνα ότι η περιοχή δεν θα διολισθήσει ξανά στην ύφεση το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η έρευνα μεταξύ 50 αναλυτών που έγινε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα δυσκολευθεί πολύ να αποκτήσει κάποια δυναμική, αφότου αναδύθηκε από τη μακρά της ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξάνεται από τώρα και έως τις αρχές του 2015 μόνο κατά 0,2% έως 0,4% κάθε τρίμηνο.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ήταν επικεφαλής της ανάκαμψης της νομισματικής ένωσης έως τώρα, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, βρίσκονται ακόμα σε ύφεση, και η Γαλλία μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάκαμψη το 2014. Οι 21 από τους 33 οικονομολόγους εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει, ενώ οι υπόλοιποι 12 δήλωσαν το αντίθετο. Μόνο ένας οικονομολόγος προέβλεψε την επάνοδο στην ύφεση από τώρα έως το τέλος του επόμενου έτους.
Η νέα αυτή αίσθηση εμπιστοσύνης αντανακλάται σε προβλέψεις για την Ευρωζώνη, όπως και για τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι 55 από τους 66 οικονομολόγους, που έλαβαν μέρος στις σχετικές έρευνες, πιστεύουν ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες μπορούν να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω της αναμενόμενης μείωσης των μέτρων νομισματικής στήριξης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών.
Μία δημοσκόπηση του Reuters την Δευτέρα έδειξε ότι η Fed θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τη μείωση κατά 10 δισ. δολάρια του μηνιαίου ποσού που δαπανά για αγορές ομολόγων, ένα ποσό μικρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, το φάσμα της πολιτικής αναταραχής εμποδίζει ακόμη την πρόοδό της. Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας. Το κόστος δανεισμού της αυξήθηκε σήμερα, από τον φόβο ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας δεν θα επιβιώσει, εάν ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκλεισθεί από τη Γερουσία.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι οικονομολόγοι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο μήκος κύματος με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για «μία παρατεταμένη περίοδο, καθώς υπάρχει συναίνεση ότι τα βασικά επιτόκια αναχρηματοδότησης και αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έως τουλάχιστον τις αρχές του 2015.