Η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος, αλλά και για το 2014, ωστόσο θα χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι το 2015 και το 2016, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για το στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων της, ειδικά δεδομένου ότι πριν από ένα περίπου χρόνου ήταν πολύ αυξημένη η πιθανότητα ακόμη και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, λόγω της τότε πολιτικής αστάθειας που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωσή τηςς, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει λάβει επαρκή μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι το 2013-2014, ωστόσο θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016.

«Έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων το 2013 και το 2014», αναφέρει η συνοπτική έκθεση, ενώ σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τα 2/3 από το 2009, σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ το 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς στους οποίους αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016 ή ύψους 8 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, ενώ σημειώνεται πως η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως σχολιάζει η Κομισιόν, για πρώτη φορά από την εισαγωγή του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, το οικονομικό outlook έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, σε σχέση με την αναθεώρηση του Δεκεμβρίου 2012. Οι προβλέψεις εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Οι καταθέτες έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες, μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης τον Δεκέμβριο του 2012, σημειώνει η Κομισιόν, ενώ οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν έγκαιρη δράση, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, από την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι εξακολουθούν να στέλνουν αρνητικά σήματα, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την κατασκευαστική παραγωγή, να εξακολουθούν να συρρικνώνονται. Το 2013, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, ενώ για τις αρχές του 2013 η Κομισιόν προβλέπει μέτρια ανάκαμψη με «οδηγούς» τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να «τρέξει» με 0,6%.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν σημειώνει ότι ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 έχει μειωθεί στα 2 δισ. από 2,6 δισ. προηγουμένως.

Σημειώνει μάλιστα, ότι η τρόικα δεν θεωρεί ικανοποιητική την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση