Το 2013 αναμένεται να συνεχισθεί η ύφεση στην Ελλάδα για έκτο συνεχόμενο έτος, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος, αναφέρει η Alpha Bank στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο οποίο μάλιστα σκιαγραφεί και τις προοπτικές στις οικονομίες και τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με την ίδια, η ύφεση αναμένεται να είναι ηπιότερη εφέτος, καθώς εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς αναπτύξεως το 2014.

Οι πρώτες ενδείξεις για επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να διαφανούν εντός του 2013 και να ισχυροποιούνται προοδευτικά, καθώς θα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, η απορρόφηση των πόρων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, καθώς και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ο Όμιλος έχει παρουσία προβλέπεται ανάκαμψη για το 2013 η οποία θα συνεπάγεται ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών εργασιών. Εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος, η οικονομία της οποίας αναμένεται να βρεθεί για δεύτερο έτος σε ύφεση και στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα χρηματοδοτικής στηρίξεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι συνέπειες από την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος στην κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου καθώς και το μέγεθος της ύφεσης που αυτό θα επιφέρει δεν μπορούν επί του παρόντος να προβλεφθούν.

Για το 2013 τα δάνεια του Ομίλου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά εφόσον η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας ξεκινήσει νωρίτερα η μείωση αυτή δύναται να είναι περιορισμένη. Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξαιρουμένης της Κύπρου, όπου ο Όμιλος έχει παρουσία τα δάνεια του Ομίλου αναμένονται ελαφρώς αυξημένα συνεπεία της αναμενόμενης ανάπτυξης. Στην Κύπρο το ύψος των δανείων του Ομίλου αναμένεται να μην μεταβληθεί σημαντικά.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 παρατηρείται μια αντιστροφή της αρνητικής πορείας στα υπόλοιπα των καταθέσεων του Ομίλου στην Ελλάδα, τάση η οποία και αναμένεται να συνεχισθεί για το 2013.

Στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, το περασμένο έτος επιτεύχθηκε η μείωση της διαφοράς μεταξύ των χορηγήσεων και των καταθέσεων του Ομίλου μέσω της μείωσης των δανείων και της αυξήσεως των καταθέσεων.

Για το 2013, στις χώρες όπου ο Όμιλος έχει παρουσία, εξαιρουμένης της Κύπρου, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων, ιδιαιτέρως στο τοπικό νόμισμα της κάθε χώρας. Στην Κύπρο, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος χρηματοδοτικής στηρίξεως αναμένεται μείωση των καταθέσεων του Ομίλου.

Συνεπεία της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων στην ελληνική αγορά από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε το ύψος χρηματοδότησης της Τραπέζης από το Ευρωσύστημα αυξάνοντας συνεπώς το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας της. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περιορισμένες λήξεις ομολογιακών εκδόσεων, και την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης η ρευστότητα του Ομίλου είναι σημαντικά ενισχυμένη.

Το καθαρό έσοδο τόκων για το 2013 θα επηρεασθεί από την παρατεταμένη ύφεση στην Ελληνική Οικονομία καθώς και το μειωμένο κόστος χρηματοδοτήσεως λόγω της επιστροφής των καταθέσεων και αναμένονται να είναι ελαφρώς μειωμένο. Τα χρηματοοικονομικά έσοδα για το 2013 αναμένονται να είναι αυξημένα εξαιτίας μη αναμενομένων ζημιών που συνέβησαν το 2012. Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει και η διενέργεια προαιρετικής προτάσεως για την απόκτηση υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως εκδόσεως του Ομίλου.

Τα λειτουργικά κόστη σε σχέση με το 2012 αναμένεται να περιορισθούν περαιτέρω. Το περασμένο έτος η ποιότητα του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σημείωσε επιδείνωση στην Ελλάδα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη έναντι της οποίας ενισχύθηκε περαιτέρω το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων. Ο ρυθμός της επιδείνωσης αυτής και συνεπώς των νέων προβλέψεων αναμένεται να μειωθεί το 2013.

Το 2013 θα είναι έτος σημαντικών προκλήσεων για την Τράπεζα καθώς εκτός από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποιήσεως της θα ολοκληρωθεί και η νομική συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα της οποίας την εξαγορά η Alpha Bank ολοκλήρωσε την 1 Φεβρουαρίου 2013.

Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ενοποιήσεως που περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του ενιαίου Δικτύου, του συνόλου των προμηθειών και την ενοποίηση της διοικητικής δομής. Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις συνέργειες κόστους χρήματος και εσόδων που θα προκύψουν αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στον νέο Όμιλο.

Ειδικότερα, από χρηματοοικονομικής απόψεως, η απόκτηση της Εμπορικής προσθέτει στον Ενιαίο Όμιλο ένα καθαρό κεφαλαιακό όφελος ύψους €2,7 δισ. ύστερα από προσωρινή αναπροσαρμογή στις εύλογες αξίες σε pro forma βάση, ένα σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, συνοδευμένο από συνολικές προβλέψεις ύψους €5 δισ. περίπου (καλύπτουν κατά 25% το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και κατά 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια-NPLs), ένα χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς καταθέσεις της τάξης του 117% καθώς και περιορισμένη ενίσχυση από το Ευρωσύστημα ποσού μόλις €1,2 δισ.

Επιπλέον, ο Όμιλος υφίσταται σημαντικές δυνατότητες συνεργιών κόστους και εσόδων που δυνητικά μπορούν να αποφέρουν περίπου €265 εκατ. έως το 2015 (χρονική στιγμή όπου αναμένεται να αντικατοπτρίζονται πλήρως οι συνέργειες), ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου μέσα στα επόμενα έτη.