Τις επενέργειες της απογραφής του 2011 στα οικονομικά των δήμων και στους αιρετούς συζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ σε κλίμα έντασης, καθώς οι δήμαρχοι δήμων που έχουν αύξηση πληθυσμού έως και 70% συγκριτικά με την απογραφή του 2001 τελούν υπό ασφυκτική οικονομική κατάσταση, δεδομένων των μεγάλων περικοπών στις χρηματοδοτήσεις.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 192 δήμους και έχει μειωθεί σε 133 δήμους συγκριτικά με το 2001. Δώδεκα δήμοι έχουν αύξηση πληθυσμού μεγαλύτερη από 40% και 15 δήμοι έχει μείωση πληθυσμού μεγαλύτερη από 20%. Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (22.400 κατοίκους) εμφανίζει ο δήμος Λάρισας και τη μεγαλύτερη μείωση ο δήμος Αθηναίων ( -127.886 κατοίκους).
Οι αλλαγές στις κατανομές των χρηματοδοτήσεων – που αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2013- θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου. Οι αλλαγές αποφασίσθηκε ότι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Την οριστική πρόταση της ΕΕΤΑΑ περιμένει και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κάνει τις αλλαγές στις κατανομές ανά δήμο.
Οι αλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβολή του πληθυσμού στον αριθμό αντιδημάρχων, συμβούλων δημάρχων και άλλων οργάνων διοίκησης των δήμων αναμένεται να εφαρμοσθούν από την επόμενη δημοτική περίοδο. Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη επεξεργάζεται σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Το προεδρείο της ΚΕΔΕ διατύπωσε για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις του όσον αφορά το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, οι δήμοι στέλνουν ήδη από τον Μάρτιο 2011 τα στοιχεία των δήμων σε βάση δεδομένων και με τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας αποστέλλονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα των δήμων. «Οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του Παρατηρητηρίου;» αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Κάποιοι δεν θέλουν Τοπική Αυτοδιοίκηση».