Περισσότερα από 60.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια από το 2017 μέχρι σήμερα. Η κτηματαγορά ζεσταίνεται για τα καλά με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν αύξηση 4% από τις αρχές του έτους όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον Ελλήνων, αλλά και ξένων επικεντρώνεται στα διαμερίσματα κυρίως στα μικρά και μεγάλης ηλικίας. Όμως και τα οικόπεδα μετά από μια 10ετία κατάρρευσης των τιμών φαίνεται να κάνουν… comeback.
Η Πανελλαδική Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 1ης Athens Real Estate Expo, την επίμαχη περίοδο πωλήθηκαν 34.454 διαμερίσματα έναντι 11.268 το 2017, 18.337 το 2018 και 4.849 τους πρώτους μήνες του 2019. Το ίδιο διάστημα άλλαξαν χέρια 5.414 μονοκατοικίες (ποσοστό 9,01%, με τις περισσότερες συναλλαγές, ήτοι 2.864, να έχουν πραγματοποιηθεί πέρυσι).
Συνολικά, οι δύο κατηγορίες οικιστικών ακινήτων συγκέντρωσαν το 66,37% του ενδιαφέροντος των αγοραστών, αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις τα επαγγελματικά ακίνητα, που προτιμήθηκαν από μόλις το 7,08% αυτών.
Από την ίδια έρευνα καταγράφεται «έκρηξη» στις συναλλαγές στα οικόπεδα. Ειδικότερα, το 2017 πωλήθηκαν 2.586 αγροτεμάχια, αριθμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε 3.839 τον αμέσως επόμενο χρόνο, ενώ τους πρώτους μήνες του 2019 έγιναν 923 σχετικές αγοραπωλησίες.
Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, οι ξένοι επενδυτές επέδρασαν ως καταλύτης στις συναλλαγές της κτηματαγοράς και η αποκτηθείσα δυναμική μένει, όχι μόνο να ενισχυθεί από την εμπλοκή των τραπεζών, με τη χορήγηση νέων δανείων σε αξιολογημένους αγοραστές, αλλά και να απορροφήσει κάθε μελλοντικό απόθεμα, που θα διατεθεί εντός της επόμενης πενταετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισές συναλλαγές που έγιναν την τελευταία τριετία αφορούσαν σε διαμερίσματα, κατασκευής 1961 – 1980. Στον αντίποδα, τα νεόδμητα, δηλαδή αυτά που χτίστηκαν μετά το 2012, συγκέντρωσαν μόλις το 0,62% των προτιμήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν του προφανές, ότι, δηλαδή, τα ακίνητα άνω της 25ετίας είναι φθηνότερα εν συγκρίσει με εκείνα της τελευταίας επταετίας, εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ενδιαφερομένων φαίνεται να έπαιξε και η διαθεσιμότητα. «Είναι πιο εύκολο να βάλεις πωλητήριο σε κάποιο ακίνητο, που κληρονόμησες, παρά σε κάποιο, που αγόρασες ο ίδιος», λένε οι άνθρωποι της αγοράς, εξηγώντας πως πολλοί κληρονόμοι – υπό το βάρος των φορολογικών βαρών και δη, του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ – επέλεξαν να τα… ξεφορτωθούν, διατηρώντας την κύρια κατοικία τους.
Παράλληλα, σχεδόν επτά στα 10 πωληθέντα ακίνητα ήταν από 50 τ.μ. έως και 70 τ.μ., επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτικών κύκλων πως όσο μεγαλύτερο είναι το διαμέρισμα, τόσο δυσκολότερο είναι να πωληθεί.
Στην Αθήνα και στις περιοχές γύρω από το κέντρο του Λεκανοπεδίου επικέντρωσαν την αναζήτησή τους για στέγη οι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, η περιφέρεια Αττικής έκλεισε την πλειονότητα των συμβολαίων το διάστημα 2017 – 2019 (52,98%), γεγονός, που φαίνεται να συνδέεται και με την έκρηξη του φαινομένου της AirBnb. Η Αθήνα, άλλωστε, αποτελεί… προπύργιο της επίμαχης πλατφόρμας, «μετρώντας», σήμερα περισσότερες από 10.000 ενεργές αγγελίες.
Τη δεύτερη θέση από άποψη συναλλαγών καταλαμβάνει η Κεντρική Μακεδονία, με 17,18%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Νοτίου Αιγαίου με 4,63%, 4,16% και 3,63% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, την χαμηλότερη θέση από πλευράς κινητικότητας κατέγραψε η Ήπειρος, με 1,18% επί των συνολικών συναλλαγών.