Λανθασμένη θεωρεί τη χρησιμοποίηση των 11,3 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν από τον επίσημο τομέα στην Ελλάδα για την επαναγορά χρέους ο Χούνγκ Τραν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Μιλώντας στη Βασιλεία της Ελβετίας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών ο Τράν τόνισε πως το πιθανό κόστος και τα οφέλη από τις εναλλακτικές χρήσεις της επίσημης χρηματοδότησης, δηλαδή της χρηματοδότησης που παρέχει η ευρωζώνη ή το ΔΝΤ, πρέπει να αναλύεται εις βάθος προκειμένου να διασφαλίζεται ο οφειλέτης κράτος που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας υποστήριξε πως η επαναγορά ομολόγων η οποία χρηματοδοτήθηκε με 11,3 δισ. ευρώ μέσω της «συμπίεσης» των δανείων που λαμβάνει η χώρα από τον επίσημο τομέα απέκλεισε μια πιο παραγωγική χρήση της εν λόγω χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της οξείας έλλειψης ρευστότητας η οποία έχει προκαλέσει η σοβαρή οικονομική αποδιάρθρωση στην Ελλάδα.
«Εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ρευστότητας, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, όταν από το 2008 έχει ήδη καταγράψει πτώση 20%. Μια τέτοια μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ θα αυξήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 9% και σχεδόν θα ισοδυναμεί με την ποσότητα του χρέους (9,6% του ΑΕΠ) που αποσύρθηκε κατά την επαναγορά ομολόγων», υπογράμμισε ο Τραν.