Ευνοϊκό κλίμα για διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας-Κίνας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει και προωθεί όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας και δίνουν τέλος στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα. Απόδειξη αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις των εταίρων μας για την απρόσκοπτη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας μας, προκειμένου να βγει άμεσα από την κρίση και να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος κάλεσε τις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, αξιοποιώντας το γόνιμο έδαφος που έχει καλλιεργηθεί. Τομείς όπως η ναυτιλία και η ναυπηγική, ο τουρισμός, οι υποδομές, το εμπόριο, η τεχνολογία κ.ά. παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες για επενδύσεις και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που και τα δύο μέρη μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν μέσα από τις νέες δυνατότητες που αποκτά η ελληνική οικονομία.

O κ. Wang Jinzhen, Αντιπρόεδρος του «Συμβουλίου της Κίνας για την προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου», ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του κ. Μίχαλου, υποσχέθηκε να συμβάλλει στη μεγαλύτερη αποδοχή από την κινεζική αγορά των ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, προσκάλεσε το ΕΒΕΑ να συμμετάσχει με ελληνικές εταιρείες σε Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2013 στην Κίνα και δεσμεύθηκε ότι η Κινεζική πλευρά θα πράξει τα μέγιστα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Στο συνέδριο απηύθυνε, επίσης, χαιρετισμό ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχαν ως ομιλητές, ο κ. Sun Wei, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της κρατικής εταιρείας «China Shipbuilding Corp.» και η κα Αγγελική Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του «Invest in Greece».

Μετά το τέλος του Επιχειρηματικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές επαφές μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

Το ανωτέρω συνέδριο αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας του Ε.Β.Ε.Α. για την διεθνή προβολή της χώρας μας και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει ως επενδυτικός προορισμός.