Έκκληση για παράταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί στην ευρωζώνη απευθύνουν τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ειδικότερα, το γαλλικό παρατηρητήριο της οικονομικής συγκυρίας (OFCE), το γερμανικό ινστιτούτο IMK αλλά και το δανικό ECLM παρέδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκθεση, στην οποία παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και διάφορα σενάρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση στην περιοχή.

«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφασίζουν να εφαρμόσουν πολιτικές συρρίκνωσης των προϋπολογισμών των κρατών μελών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με επιδεινωμένη οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας την επιδείνωση, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ζερόμ Κρεέλ.

Και πρόσθεσε: «Η λιτότητα παράγει ακόμα πιο εξασθενημένη ανάπτυξη και επιβραδύνει την δυνατότητα των Ευρωπαίων να μειώσουν πραγματικά τα ελλείμματά τους αλλά και το δημόσιο χρέος τους: πρόκειται για μια εντελώς αντιπαραγωγική πολιτική».

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών», επισήμανε ο οικονομολόγος.

Αντίγραφο της κοινής έκθεσης των τριών ινστιτούτων εστάλη στον Πιερ Μοσκοβισί, υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας.