Τα μέτρα θα περάσουν αλλά με εξαιρετικά περιορισμένη πλειοψηφία εκτιμά για την Ελλάδα η Citigroup, αναφερόμενη στις κρίσιμες ψηφοφορίες των νέων μέτρων, σήμερα Τετάρτη και του προϋπολογισμού την ερχόμενη Κυριακή.

Όπως σημειώνει ο οίκος στη σημερινή 8σέλιδη έκθεσή του με τίτλο «Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update Greek Crucial Vote and New French Competitiveness Policy», η Ελλάδα καλείται εντός της τρέχουσας εβδομάδας να αντιμετωπίσει δύο κρίσιμες ψηφοφορίες.

Τόσο η ψήφιση των νέων μέτρων, όσο και του προϋπολογισμού αποτελούν προϋπόθεση για την Ελλάδα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία – υπέρ των μέτρων – αλλά το περιθώριο για θετική έκβαση των ψηφοφοριών είναι ανησυχητικά περιορισμένο, καθώς τα «ΝΑΙ» ίσως είναι λιγότερα από 154 στη Βουλή των 300 θέσεων.

Στην εν λόγω έκθεσή της η Citigroup κάνει ειδική αναφορά και στο νέο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα κέρδη που έχει καταγράψει η ΕΚΤ, από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της.

Αν η Αθήνα εξασφαλίσει την ψήφο και περάσει τον νέο προϋπολογισμό 2013 την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τις μειώσεις των επιτοκίων την Δευτέρα, ξεκινώντας μια 15ήμερη αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση στα κοινοβούλια επτά ευρωπαϊκών κρατών.

Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα στο πολυμερές πακέτο που συζητά η τρόικα για να μειώσει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας -που προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014- και αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ορισμένα κοινοβούλια που είναι αδύναμη η διάθεση για στήριξη της Ελλάδα, όπως της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Με βάση το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ύψους 174 δισ. ευρώ, το επιτόκιο της Ελλάδας καθορίζεται 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν το premium στις 80 μονάδες βάσης. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης κοντά σε συμφωνία, βάση της οποίας η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας περαιτέρω το δανειακό βάρος της Αθήνας.

Επειδή ωστόσο αναγνωρίζεται ότι ο στόχος του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 δε θα επιτευχθεί με αυτές τις μεθόδους, συζητείται η αναπροσαρμογή του στόχου στο 125% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επικεντρώνονται στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς έχουν ήδη συμφωνήσει στην κάλυψη της πρόσθετης χρηματοδοτικής ανάγκης της Ελλάδας ύψους 13-18 δισεκατομμυρίων ευρώ, χορηγώντας άδεια έκδοσης μεγάλων ποσοτήτων βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αγοράζονται από ελληνικές τράπεζες.