Μια Ευρωζώνη στην οποία θα ανήκουν πλέον μόνον έξι έως επτά χώρες, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή, προτείνει ο Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Φριτς Μπρόις, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Ο κ. Μπρόις τάσσεται υπέρ ενός επαναπροσδιοριμού της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, όπου το ευρώ, όπως διατείνεται, θα πρέπει πλέον να κρατήσουν μόνον Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, ενδεχομένως και Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και να την υποτιμήσει «δραματικά» για να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν είναι αισιόδοξος όπως ο επικεφαλής της Ευρωομάδας και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα με την Αθήνα, την οποία ο ίδιος κάλεσε να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο «Ντόιτσλαντφουνκ», που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήμουνα αισιόδοξος, θα μπορούσατε ήδη πριν από μήνες να μεταδώσετε την είδηση της αυτοκτονίας μου».
Οι δηλώσεις του Αυστριακού οικονομολόγου προς την «Κουρίρ» γίνονται στο πλαίσιο γενικότερης ανάλυσης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα και αναφέρεται στο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες της Ευρωζώνης και ειδικότερα ανάμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στη Γερμανία, με την ιδιαίτερα εύρωστη οικονομία της.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως από την αρχή της κρίσης, στην Ελλάδα έχουν χαθεί 900.000 θέσεις εργασίας, έχουν μειωθεί εκατοντάδες χιλιάδες μισθοί ή συντάξεις, η φτώχεια εξαπλώνεται και τελευταία, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διανομή δωρεάν κουπονιών σε σχολεία εργατικών συνοικιών για τη σίτιση παιδιών και νέων.
Στην ανάλυση γίνεται ευρεία αναφορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σημειώνεται πως, παρά τις μέχρι τώρα αμφιβολίες ως προς την τήρηση από την Αθήνα των υποχρεώσεών της για λιτότητα και μεταρρυθμιστικούς στόχους, θα υπάρξει προφανώς μέσα στην εβδομάδα απόφαση για μείωση του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές, κατά 100 δισεκατομμύρια Ευρώ. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει ένα νέο, δεύτερο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 130 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ενώ ανεπίσημα γίνεται μάλιστα λόγος και για 145 δισεκατομμύρια.
Επισημαίνεται στη συνέχεια, πως, και αν ακόμη δεν υπάρξει ένας κοινοτικός «επίτροπος» για τη λιτότητα, με αρμοδιότητα επέμβασης στον προϋπολογισμό, θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος για την Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, για την Αθήνα προέκυψε η ανάγκη μιας τέτοιας επιτήρησης.