Επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ στα οικονομικά θέματα και πολιτική κυριαρχία του Βερολίνου στην ΕΕ χαρακτήρισαν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη διάσωση του ευρώ. Δίνοντας «ψίχουλα» για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος επέβαλε την τακτική του «σταγονόμετρου» στις παραχωρήσεις της προκειμένου να κλειδώσει τη συνταγή της για λιτότητα διαρκείας και δραστικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», η αξιοπιστία των αποφάσεων θα κριθεί άμεσα από τις αγορές, οι οποίες θα ελέγξουν τις αντοχές της Ευρωζώνης και το ερώτημα είναι, σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέα επίθεση από τις αγορές τις επόμενες ημέρες, πόσο οχυρωμένη είναι η Ευρωζώνη και αν τελικά επαρκούν τα πολεμοφόδια για τη στήριξη των προβληματικών χωρών, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

1. Πρωσική πειθαρχία
Η πρωσική πειθαρχία που επέβαλε η Γερμανία στην υπόλοιπη Ευρώπη περιλαμβάνεται στο λεγόμενο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» που αποφασίστηκε. Προβλέπεται ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με κανόνες που θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένους.

Πρακτικά, η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Στις καινοτομίες του μέτρου είναι ότι ο κανόνας αυτός θα περιλαμβάνει αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Παράλληλα, ικανοποιήθηκε το αίτημα του Βερολίνου για ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών των κανόνων σε εθνικό επίπεδο.

2. Ασφυκτική επιτήρηση
Στο πλαίσιο της ασφυκτικής επιτήρησης, τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών προγράμματα οικονομικής προσαρμογής στα οποία θα περιγράφονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διόρθωση της κατάστασης. Μάλιστα, η εκχώρηση των εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια θα παρακολουθούνται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών.

3. Αυτόματες κυρώσεις
Για τους παραβάτες και τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο αυστηρές και αυτόματες και θα είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπούν, παρά μόνο εάν αντιταχθεί ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ευρώ. Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών μπαίνουν και τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών-μελών που θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται στενά από τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τον ισχυρότερο συντονισμό των πολιτικών και τη διακυβέρνηση, προβλέπεται ότι θα πραγματοποιούνται τακτικές σύνοδοι για το ευρώ τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.