«Μετά τη συνάντηση με τον Σαρκοζί η Καγεκλάριος Μέρκελ είχε καλή διάθεση… Αμέσως μετά όμως ήρθε η προειδοποίηση της Standard & Poors», γράφει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Τώρα η σειρά της Γερμανίας».

«Η Γερμανία μπορεί σύντομα να χάσει την κορυφή της βαθμολογίας στην οποία βρίσκεται. Κάτι που ενοχλεί το Βερολίνο», γράφει η εφημερίδα. «Η αρνητική προοπτική που έδωσε η S&P για 15 χώρες της Ευρωζώνης μπορεί εντός τριών μηνών να οδηγήσει και σε υποβάθμιση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αντιδράσεις στη Γερμανία ήταν αρκετά ενδεικτικές του κακού κλίματος που δημιούργησε η προειδοποίηση του Οίκου. Πολιτικοί του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκέλα Μέρκελ (CDU) εξέφρασαν δυσαρέσκεια.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του CDU Hans Michelbach έκανε λόγο για «αυθαίρετη απόφαση, χωρίς αναφορά στην πραγματικότητα». «Στόχος της S&P είναι να δημιουργήσει νευρικότητα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής», είπε και ζήτησε «πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο ανεξέλεγκτο παιχνίδι των Οίκων».