Χάσμα υπήρξε σήμερα ανάμεσα στα τρία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ποια μορφή θα έχει ο προϋπολογισμός του 2012.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αυξήσεις που κυμαίνονται από 3,95% μέχρι και 5,23% σε πιστώσεις και υποχρεώσεις πληρωμών, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμένει σε μία συνολική αύξηση του 2%, συνιστώντας, ουσιαστικά, πάγωμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για τον ερχόμενο χρόνο.

Κάπου στη μέση βρίσκονται οι προτάσεις της Κομισιόν, που σε σχέδιο της, προβλέπει αύξηση πληρωμών περίπου κατά 5% για το 2012.

Πάντως, σε ένδειξη καλής θέλησης, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε με ψήφισμα του να οριστικοποιήσει τη θέση του για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2012 και να δώσει, έτσι, το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να μπορέσει να καταρτιστεί ένας κοινά αποδεκτός προϋπολογισμός για το 2012.

Έτσι, σε 21 ημέρες από σήμερα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν για τα μεγέθη, που θα πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός αυτός.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, προέβλεπε αύξηση των δαπανών κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2011. Το Συμβούλιο περιόρισε την αύξηση αυτή στο 2,02%, η οποία είναι σχεδόν ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού, ύψους 2%, το όποιο σημαίνει ότι σε πραγματικούς όρους, η θέση του Συμβουλίου συνίσταται στο «πάγωμα» του προϋπολογισμού της ΕΕ.