Να βρίσκονται σε απόλυτη επιφυλακή, ώστε να αποφευχθούν δημοσιονομικές εκτροπές κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο κ. Τρισέ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η καλύτερη μέθοδος είναι η προφύλαξη και όχι η ανάρρωση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για την ευρωζώνη και την τύχη του ευρώ. Όπως είπε η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αλλάξει για να αποτρέψει το φαινόμενο ένα κράτος μέλος να αποσταθεροποιεί το υπόλοιπο μπλοκ.

Πρόσθεσε ότι αναμένει οι ισχύοντες κανόνες της διακυβέρνηση να εφαρμόζονται πολύ πιο αυστηρά στο μέλλον, ακόμη και χωρίς αλλαγή στη Συνθήκης.

«Όλες οι οικονομίες έχουν επηρεαστεί από την κρίση αυτή τη στιγμή, αλλά ιδιαίτερα το πρόβλημα της Ευρώπης ήταν ότι ορισμένες χώρες δεν είχαν τηρήσει τους κανόνες της Συνθήκης», δήλωσε ο Τρισέ.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε μια πολιτική ομοσπονδία, έτσι πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τους περιορισμούς και τους κανόνες εποπτείας που υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ», είπε.

Πηγή: 24h.gr