Πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο κρύβουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή και κάνουν ακόμα πιο σκληρό το πολυνομοσχέδιο. Οι κλαδικές συμβάσεις παγώνουν όχι για 2 χρόνια όπως προέβλεπε αρχικά το πολύκροτο άρθρο 37 αλλά μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου δηλαδή μέχρι το 2014… αν όχι μέχρι το 2015 που αναμένεται να παραταθεί το μνημόνιο. Και εάν η Ελλάδα μπει σε νέο μηχανισμό στήριξης τότε είναι πιθανό οι κλαδικές συμβάσεις να παγώσουν επ’ αόριστο.
Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή μπορεί να προστατεύει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από την εθνική συλλογική σύμβαση, όμως ανοίγει διάπλατα η πόρτα για συμβάσεις πείνας. Θα μπορούν να τις ψηφίζουν επιχειρησιακά σωματεία με την συμμετοχή των 3/5 των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθος της.
Εισηγμένες ΔΕΚΟ
Σε σημείο η τροπολογία προβλέπει ότι για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ δεν ισχύει το ανώτατο όριο των 1.900€ ανά εργαζόμενο (όπως για τις μη εισηγμένες) αλλά οι αποδοχές θα διαμορφωθούν στο 65% των αμοιβών που έπαιρναν στις 31/12/2009. Με βάσει τα νέα δεδομένα το επιπλέον ψαλίδισμα στους μισθούς υπολογίζεται να διαμορφωθεί στην ΔΕΗ στα επίπεδα του 14%.
Στον ΟΠΑΠ η μείωση θα διαμορφωθεί περίπου στο 15%, στην ΕΥΔΑΠ στο 27,8%, στον ΟΛΠ θα συρρικνωθούν οι αποδοχές σχεδόν 12%, στον ΟΛΘ 12,1 και στην ΕΥΑΘ 12,7%.