Ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη χριστιανοδημοκράτη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι «απέτυχε να εξηγήσει στους πολίτες της Γερμανίας γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι αναγκαίο».

Αυτά είπε μιλώντας στην διάρκεια της συζήτησης στη βουλή πριν από την διαδικασία της ψήφισης στην Μπούντεσταγκ του νομοσχεδίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο Στάινμπρουκ, θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος επόμενος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, ήταν ο πρώτος ομιλητής της αντιπολίτευσης που πήρε το λόγο.

«Οι αντιφάσεις στην κυβέρνησή σας είναι προφανείς. Είναι ρωγμές που χάσκουν», είπε αναφερόμενος στην πιθανή καταψήφιση, από περίπου 20 από τους 330 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, του νομοθετήματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, εγγυώμενα την έγκρισή του.

«Ψηφίζουμε για αναγκαία μέτρα, αλλά δεν είναι επαρκή», είπε ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών. Κάλεσε να υπάρξει αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματαγορές και φόρος επί των συναλλαγών.

Ο Στάινμπρουκ συνέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία την δεκαετία του 1930 που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, λέγοντας:

«Αυτή η δίαιτα θα οδηγήσει τον ασθενή στο φορείο, δεν θα του επιτρέψει να ξανασταθεί στα πόδια του».