«Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ήταν κάποτε υποστηρικτής της ελεύθερης ζώνης εμπορίου με την ΗΠΑ, της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). Tώρα την ενταφιάζει λόγω των προσεχών εκλογών στη Γερμανία κατά το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU)», όπως γράφει η Frankfurter Allgeine Zeitung (FAZ)
Μόλις πριν λίγες μέρες, ο Γκάμπριελ χαρακτήριζε τον φίλο του, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερόπτη. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζει τι σημαίνει να υποχωρείς αρχικά στη λαϊκιστική πίεση από το εσωτερικό του κόμματος, και μετά από έξω, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυναμική, την οποία δεν μπορεί να ελέγξεις, γράφει η εφημερίδα.
Όπως συνέβη στον Κάμερον με το Brexit, έτσι έγινε και με τον Γκάμπριελ στο θέμα της ΤΤΙΡ. Ο επικεφαλής των βουλευτών του SPD Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας -του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου- στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο Αχιμ Ποστ, ο οποίος διαθέτει μεγάλη επιρροή, και ο Νόρμπερτ Ρέμερ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στο τοπικό κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ, κήρυξαν σε συνάντησή τους την ΤΤΙΡ νεκρή.
Στην ουσία, έθεσαν ένα τέλος στο σήριαλ μιας εξέλιξης, η οποία διαφαινόταν από καιρό. Πρότινος, ο ίδιος ο Γκάμπριελ είχε επικρίνει την καγκελάριο Μέρκελ ό,τι «από ενθουσιασμό για την επίσκεψη του Ομπάμα στη Γερμανία», είχε πει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. μπορούν «να ολοκληρωθούν εντός του έτους». Ο αντικαγκελάριος, όμως, συμπλήρωσε ότι δεν θα ψηφίσει ποτέ τη συμφωνία, εάν διατηρηθούν τα αδιαφανή ιδιωτικά διαιτητικά δικαστήρια και εάν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στα ελάχιστα στάνταρντς, τα οποία συμφωνήθηκαν με τον Καναδά. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου δήλωσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρέπεμψε στη στάση των Αμερικανών, οι οποίοι μπλοκάρουν τις συζητήσεις.
Κατά την FAZ, η στάση του εξηγείται από τις μη αναμενόμενες αντιδράσεις κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων, οι οποίες και τον εξέπληξαν. Επρεπε, λοιπόν, να βάλει μια κόκκινη γραμμή. Εν τω μεταξύ, το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις εντός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με αποτέλεσμα να γίνεται διαχωρισμός, μεταξύ της τοξικής συμφωνίας ΤΙΙΡ με τις ΗΠΑ και της καλής συμφωνίας Ceta με τον Καναδά του προοδευτικού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό.
Οι χριστιανοδημοκράτες εταίροι του Γκάμπριελ στον κυβερνητικό συνασπισμό φρονούν ότι η στάση του εξηγείται από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2017. «Ανεξαρτήτως όλων των δύσκολων μεμονωμένων προβλημάτων στο θέμα της ΤΙΙΡ, επί της ουσίας, πρόκειται για την επικράτηση δυτικών ή κινεζικών κανόνων στην παγκοσμιοποίηση. To να κηρύξεις νεκρή την ΤΙΙΡ, δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την πολιτική συνθηκολόγηση στο θέμα της διαμόρφωσης της παγκοσμιοποίησης με δυτικά πρότυπα. Οποιος για λόγους καθαρά προεκλογικής τακτικής την κηρύσσει νεκρή, αποδεικνύει ότι δεν έχει πλέον τη δύναμη να καταβάλει προσπάθεια για να κυβερνήσει», είπε χαρακτηριστικά στην FAZ ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.