Ο δείκτης FTSE 100 έπεσε 133.88 μονάδες στο 5584.51,σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια μίας ημέρας από τις 16 Νοεμβρίου, εξανεμίζοντας αξία ύψους 35 δισ. λίρες από την αγορά, αναφέρει το δημοσίευμα της The Telegraph.

Σε τέσσερεις διαδοχικές ημέρες πτώσεων στις συναλλαγές, οι επενδυτές έχουν χάσει 65 δισ. λίρες, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους κάτω από το 7.1% αυτό το έτος.

Οι φόβοι ότι η αμερικάνικη οικονομία κινείται προς την ύφεση και η συνεχιζόμενη κρίση της ευρωζώνης έχουν αφαιρέσει αξία ύψους 2 τρισ. δολαρίων από τις παγκόσμιες χρηματαγορές την τελευταία εβδομάδα.

Εν μέσω αυξανόμενης νευρικότητας σχετικά με τις πιθανότητες μίας νέας ύφεσης και την επιρροή της στην κατανάλωση, η τιμή του χρυσού αυξήθηκε ξανά.

Αυτό ήρθε καθώς ο Ρόμπερτ Κόουτ, επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, παραδέχτηκε ότι η επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1.7% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά, που ανακοίνωσε ο Τζωρτζ Όσμπορν, δεν θα επιτευχθεί και η ανάπτυξη θα είναι σχετικά ασθενής.

«Η αίσθηση της αγοράς είναι σε επίπεδο αποκάλυψης», είπε ο Πέτερ Μπεργλέρ, trader της Luzerner Kantonalbank στην Ελβετία. «Οι απόψεις ότι οι Η.Π.Α πιθανότατα θα μπουν σε ύφεση επανέρχονται στην επιφάνεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ειδικοί φοβούνται, ακόμη, ότι οι Η.Π.Α θα μπορούσαν να χάσουν το επίπεδο ΑΑΑ της πιστοληπτικής τους ικανότητας, παρά το ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατάφερε να περάσει τη συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους σε 14.3 τρισ. δολάρια.

Οι ανησυχίες για ελληνικού τύπου διασώσεις για Ιταλία και Ισπανία, δημιούργησαν επιπρόσθετο πανικό στην αγορά. το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Ισπανίας έπιασε το υψηλότερο επίπεδο από την ημερομηνία θέσπισης του ευρώ το 1999. Σε κάτι περισσότερο από 6%, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών είναι επικίνδυνα κοντά στο 7%, όριο το οποίο ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε έκτακτες διασώσεις για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ακόμη, οι φόβοι για μία παγκόσμια ύφεση πιέζουν πτωτικά και την τιμή του πετρελαίου.