Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποδέχεται για μία ακόμη φορά το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να αποφύγει τη μετάφραση του χαρακτηρισμού «φον φούφουτοι».
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ δικαιούνται να γνωρίζουν τις διαθέσεις των υπόλοιπων υπουργών απέναντί τους και έναντι του μνημονίου το οποίο ψήφισαν πριν από περίπου τρεις μήνες. Το πάρθιον βέλος του κ. Θ. Πάγκαλου ενδεχομένως να περάσει ξώφαλτσα από τα μέλη του κλιμακίου που έχουν δει πολλά τα μάτια.
τους. Βρήκε όμως τον στόχο του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, όπου οι μετοχές του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται πολύ χαμηλά αυτό το διάστημα. Ο ίδιος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον ιστό της δυσαρέσκειας που υφαίνεται γύρω του ή ίσως δεν τον ενδιαφέρει καθώς ημέρα με την ημέρα ισχυροποιείται περισσότερο ως «τσάρος» της Οικονομίας. Άλλωστε έχει κερδίσει το στοίχημα της πρώτης χρονιάς απέναντι σε βασικούς υπουργούς που θεωρούσαν ότι θα αποτύγχανε. Ομοίως και στις αγορές, όπου το κλίμα για την ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να αλλάζει.
Στις αρχές του καλοκαιριού κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο έπειτα από την ψήφιση του μνημονίου, επειδή δεν άντεχε άλλο το βάρος των ευθυνών. Αντί να φύγει όμως, απέκτησε, μέσω του μνημονίου, υπερεξουσίες. Οι εκπρόσωποι της τρόικας τον εμπιστεύονται, γι΄ αυτό τον θέλουν παρόντα στους ελέγχους που κάνουν στα υπουργεία. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εμπιστεύονται εξίσου τα στοιχεία για τη μείωση των δαπανών και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που τους παρουσιάζουν οι υπόλοιποι υπουργοί. Η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά τις «μαύρες τρύπες» της οικονομίας και τις έχει αποτυπώσει στις εκθέσεις της: ελλειμματικές ΔΕΚΟ, δήμοι στο «κόκκινο», χρέη στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και ακόμη μεγαλύτερη στην κατανομή του ΕΣΠΑ. Πολλοί υπουργοί αποδέχονται ότι οι εκπρόσωποι του κλιμακίου είναι δύσπιστοι στη διάρκεια των ελέγχων, ωστόσο η υποβολή του αιτήματος να συνοδεύει ο κ. Παπακωνσταντίνου τους εκπροσώπους της τρόικας προκάλεσε θύελλα σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο την περασμένη Τετάρτη.
Ο κ. Πάγκαλος και οι «φον φούφουτοι»
«Δεν είναι δυνατόν να συγκαλούν υπό την ηγεσία τους κυβερνητικά όργανα, διότι δύο υπουργοί συγκροτούν κυβερνητικό όργανο» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους της τρόικας να συμπεριφέρονται σαν πρωθυπουργοί και να κάνουν μίνι υπουργικά συμβούλια. «Οι “φον φούφουτοι”, αν θέλουν, μπορούν να συνεννοούνται πολύ ωραία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες». Ετσι η πρώτη προσπάθεια να συντονιστούν τα υπουργεία σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου, την παρακολούθηση του οποίου έχει αναλάβει ο κ. Πάγκαλος, κατέληξε σε αντίσταση κατά της κηδεμονίας από την τρόικα και από τον υπουργό Οικονομικών, στον οποίο οι παριστάμενοι υπουργοί διεμήνυσαν ότι δεν τον θέλουν στα πόδια τους. Ο υπουργός Υποδομών κ. Δ.Ρέππας , ο οποίος είχε αντιδράσει ξανά στον υπερ-ρόλο του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε «playmaker» της κυβέρνησης τον κ. Παπακωνσταντίνου και επεσήμανε ότι η θέση του τον καθιστά πολλές φορές αντιδημοφιλή για άλλους υπουργούς. «Από ΄κεί και πέρα δεν θα στερήσουμε από τους άλλους υπουργούς το δικαίωμα να διατυπώνουν την άποψή τους» είπε. Οι δύο γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την υλοποίηση του μνημονίου θα προκαλούν συνεχώς εντάσεις όσο ο κ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Ούτε ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος του μνημονίου, ακόμη και αν παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της κυβέρνησης. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται «πώς γίνεται ο άνθρωπος που μας οδήγησε στο μνημόνιο να είναι ο πιο ισχυρός υπουργός;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει την εξοικείωση με το Κοινοβούλιο που θα περίμενε κανείς από έναν υπουργό που κατάγεται από πολιτική οικογένεια. Οι εμφανίσεις του στη Βουλή αφήνουν πίσω τους… πυρηνικά μανιτάρια.
Εκνευρισμός για τις συγχωνεύσεις
Αλλά όχι μόνο για αυτά: Ο κ. Παπακωνσταντίνου ελάχιστες φορές συνεννοείται μαζί τους, δεν χτίζει συμμαχίες ούτε ενδιαφέρεται να αλλάξει το κακό κλίμα που υπάρχει για αυτόν σε μια μερίδα βουλευτών, οι οποίοι τον κατηγορούν για νεοφιλελεύθερες απόψεις, ότι ξεπουλάει τα πάντα και πάει να βάλει χέρι σε όλους τους προϋπολογισμούς. Στο τελευταίο δεν έχουν άδικο αλλά προκύπτει από το μνημόνιο. Το θέμα με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών φαίνεται ότι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και για ιδεολογικούς λόγους που συνδέονται με τον ρόλο της ΑΤΕ, του ΤΤ και της ύπαρξης δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα αλλά και εξαιτίας των χειρισμών του υπουργείου. «Τι προχειρότητα είναι αυτή; Γιατί καλούσε τις τράπεζες να συγχωνευθούν αφού δεν είχε σχέδιο;» ρωτούσαν διάφοροι βουλευτές, παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων επέλεξε σύμβουλο για την αποτίμηση της αξίας των τραπεζών.
Μάχη στη Βουλή
Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη, το οποίο αλλάζει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και, μεταξύ άλλων, επεκτείνει την αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών στον έλεγχο των οικονομικών όχι μόνο των υπουργείων αλλά και των εποπτευόμενων φορέων. Στους διαδρόμους της Βουλής ορισμένοι ψιθυρίζουν ότι δεν θα περάσει αβρόχοις ποσί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όμως φαίνεται ότι έχει επενδύσει περισσότερο στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό και με τους παράγοντες της ΕΕ ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, όπως π.χ. τα προξενιά των τραπεζών, παρά στο πολιτικό χρηματιστήριο της Βουλής, όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοί του. Ο ανασχηματισμός μάλλον δεν θα τον ακουμπήσει και άλλωστε από τον Οκτώβριο δεν είναι βουλευτής ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις πολιτικές φιλοδοξίες του.
Πηγή: Το Βήμα