Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018, ενώ επισημαίνει ότι στη διαπραγμάτευση θα υπάρχουν νίκες, αλλά και ήττες. Ο ίδιος δηλώνει ότι το ΔΝΤ, και όχι μόνον αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναγνωρίζει ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και διατηρώντας τις διαφωνίες του για πολλά από αυτά που προτείνουν οι πιστωτές, τονίζει ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

«Από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι “φυσικός σύμμαχος” της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολλά εναλλακτικά σενάρια αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε, σημειώνοντας πως «έχουμε και πρώτη και δεύτερη γραμμή στη διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός εξηγεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε τρία επίπεδα: τη δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών με το νέο αναπτυξιακό νόμο, την επενδυτική τράπεζα και το αναπτυξιακό ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραμένουν το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς. «Δεν νομίζω ότι η φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα αν έχεις ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο», σχολιάζει.