Το πείραμα που ξεκίνησε με την εφαρμογή του μνημονίου στην ελληνική οικονομία φαίνεται να συνεχίζεται. Μια σειρά αποφάσεων και δήλωση καλών προθέσεων πέτυχε να δημιουργήσει θετικές αρχικές εντυπώσεις.

Όσο όμως ο χρόνος προχωράει οι αγορές περιμένουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μηχανισμοί να συνοδευτούν με την ανάλογη χρηματοδότηση. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα πεισθούν για τις ουσιαστικές προθέσεις της ευρωζώνης ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος των χωρών μελών.

Στην περίπτωση που δεν καθοριστεί ένα συγκεκριμένο κονδύλι για την λειτουργία του ειδικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα εκληφθεί για μια ακόμη φορά ως ένδειξη αδυναμίας από την πλευρά της ευρωζώνης. Τρία επιπλέον σημεία ζητούν ουσιαστική εξειδίκευση και προσδιορισμό.

Πότε και πώς θα υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία; Πόσο θα διαρκέσει το χρονικό διάστημα που ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει εκτός κεφαλαιαγορών; Και τέλος πώς θα αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα άμεσα προβλήματα ρευστότητάς του;

Το συνολικό αποτέλεσμα των θετικών και αρνητικών σημείων του προγράμματος για την ελληνική οικονομία θα το αποτιμήσουν σύντομα οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν καθοριστικοί όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.